رشته زیست شناسی سلولی و مولکولی
زيست شناسی سلولی و مولكولی جزو برطرفدار ترین و مهم ترین رشته علوم پايه محسوب می شود. در ادامه به گرایش های کارشناسی ارشد این رشته در وزارت علوم و بهداشت را بررسی می کنیم و در هر بخش، فرصت های شغلی آن ها را معرفی می کنیم.
گرایش ها و دروس اختصاصی
این رشته شامل 5 گرایش بوده که به نام های میکروبیولوژی، سلولی و مولکولی، ژنتیک، بیوشیمی و بیوفیزیک معرفی می شوند. دروسی که برای هر کدام از این گرایش ها در مقطع لیسانس ارائه می شود، حدودا 90% مشابه بوده و تفاوت زیادی ندارند. از جمله دروس اختصاصی آن ها می توان به فیزیولوژی جانوری و گیاهی، بیوشیمی، آمار زیستی، زیست سلولی-مولکولی، ژنتیک، میکروبیولوژی، جنین شناسی، بافت شناسی، زیست شناسی پرتویی، ایمونولوژی و … اشاره کرد.
ویژگی دانشجویان
زیست شناسی سلولی و مولکولی افرادی را می طلبد که پرسشگر و کنجکاو باشند. این افراد معمولا باید سرسخت و پیگیر باشند تا بعد از تحقیق و پژوهش های فراوان، به جواب سوال خود برسند. به نوعی دانشجویان وارد دنیایی پر از ایده، تولید و اختراع در حوزه بیولوژی می شوند.
داشتن قدرت تجزیه و تحلیل بالا، حافظه قوی، اراده و پشتکار زیاد، نکته سنجی و دقت بالا و همچنین صبر و پایداری و البته علاقه به این رشته، سبب موفقیت در این رشته خواهد بود.
گرايش های کارشناسی ارشد وزارت علوم
1) علوم سلولی و مولكولی:
در این رشته سلولها و مولکولهای حیاتی مانند پروتئینها و ماده ژنتیکی، مورد مطالعه قرار میگیرند. در ادامه از طریق این گرایش میتوان به کارهای متفاوتی همچون پژوهشگری و تدريس، كارشناس آزمايشگاه غذایی، دارو و بهداشت، كارشناس آزمايشگاه واكسن وسرم و دارويی، كارشناس آزمايشگاه تشخيص طبی، پژوهشگر، كارشناس آزمايشگاه غذايی- دارويی و بهداشتی پرداخت.
2) ژنتيك مولكولی:
اين علم، بيان میكند كه چه مكانيزمهای مولكولی، عامل انتقال صفات از نسلی به نسل ديگر هستند و چه مكانيزمهايی باعث میشوند فرزندان شباهت زيادی به والدين داشته باشند.
تدريس در مؤسسات آموزشی، آزمايشگاه های ژنتيك پزشكی، آزمايشگاه های تحقيقاتی ژنتيك، مؤسسات تحقيقات كشاورزی و اصلاح نباتات، صنايع واكسن سازی و صنايع دارويی، پزشكی قانونی و شركتهای دانش بنيان و ژنتيك و استارتاپ های حوزهی علوم زيستی و… از حوزه های كاری اين رشته می باشند.
3) ميكروبيولوژی:
ميكروبيولوژی، علم بررسی و مطالعه ميكروارگانيسم ها است. اين علم، ارتباط ميكروارگانيسم ها با خودشان و نيز با موجودات عالیتر مانند انسان، گياهان و حيوانات را مورد بررسی قرار میدهد.
پژوهشگاههای نفت، آزمايشگاه های پاتولوژی و ميكروبشناسی بيمارستانها، بخش های تحقيقاتی صنايع غذايی دارويی و بهداشتی، پژوهشگر، كارشناس آزمايشگاه های کنترل کیفیت و غیره مواردیست که در آن ها از متخصصین این رشته استفاده می کنند.
4) بيوشيمی:
بيوشيمی شاخه ای از زيست شناسی و نيز شاخه ای از شيمی آلی به شمار می رود. اين علم، پايه مولكولی يك موجود زنده و واكنشهايی كه در طول آن رخ میدهد را مورد بررسی قرار میدهد. اشتغال در آزمايشگاههای تشخيص طبی و بيمارستانها، شركتهای بيوتكنولوژی، داروسازی و توليد مواد غذايی، تاسيس شركت های دانش بنيان و… از حيطه های كاری اين رشته میباشند.
5) بيوفيزيك:
بيوفيزيك، دانشی ميان رشتهای است كه در مرز مشترك رياضی، فيزيك، شيمی، زيست شناسی و حتی كامپيوتر قرار دارد. فارغ التحصيل های اين رشته ميتوانند در حيطه های تدريس، تحقيق و پژوهش و… فعاليت كنند.
6) زيست فناوری (بيوتكنولوژی) ميكروبی :
اين علم، با استفاده از ويژگيهای انواع ميكروبها، در توليد و تجزيه مواد مختلف نقش دارد. اشتغال درواحدهای آموزشی، مراكز تحقيقاتی پژوهشی،زمينه دارويی، توسعه روشهای درمانی مبتنی بر سلولهای بنيادی و…، از زمينه های كاری اين رشته می باشند.
7) زيست فناوری دريا:
اين علم، يكی از حوزههای در حال رشد زيست فناوری است كه در آن، موجوداتی چون ماهیها، جلبكها و يا باكتریها به طور مستقيم و يا غيرمستقيم مورد استفاده قرار میگيرند. فارغ التحصيلان اين رشته، میتوانند در مراكز پرورش ماهي، مراكز تحقيق بر روی ارزش مواد غذايي دريايی و اداره شيلات و… مشغول به كار شوند.
8) زيست فناوری- گرايش صنعت و محيط زيست:
زيست فناوری، در حقيقت مجموعهای از روشها برای توليد، تغيير و اصلاح فراوردهها و توليد ميكروارگانيسمهای خاص برای كاربردهای ويژه است. حيطههای كاری اين رشته نيز، مشابه رشته بيوتكنولوژی ميكروبی است با اين تفاوت كه در حوزه صنعتی فعاليت بيشتری دارد.
گرايشهای کارشناسی ارشد وزارت بهداشت
گرايش های کارشناسی ارشد وزارت بهداشت، به ٣ زير گروه اصلی تقسيم می شوند:
الف) علوم آزمايشگاهی 1:
١) بيوشيمی بالينی:
بيوشيمی بالينی، علم بررسی متابولیسم ها، متابولیت ها و مواد تشکیل دهنده بدن و بیماری های مختلف ناشی از آن هاست.
٢) ژنتيك انسانی:
ژنتيك انسانی، شاخهای از علوم پزشكی است كه شامل تشخيص و مديريت اختلالات ارثی است.
٣) بيوتكنولوژی پزشكی
بيوتكنولوژی پزشكی، شاخه ای از علوم پايه پزشكی است، كه دانش آموختگان آن به منظور بهينه سازی محيط و شاخصههای سلامت انسانها، با بهرهگيری از بيولوژی سلولی مولكولی،مهندسی ژنتيك و با استفاده از بافت ها، برای حل مشكلات بهداشتی و توليد محصولاتی نظير واكسن ها، كيتهای تشخيصی و… فعاليت دارند.
فارغ التحصيلان، می توانند در آزمايشگاه ها و مراكز تحقيقاتی تدريس كنند یا در صنعت بیوتکنولوژی مشغول به کار شوند. همچنین فارغ التحصيلان ژنتيك انسانی می توانند در پزشكی قانونی نيز فعاليت كنند.
ب) علوم آزمايشگاهی 2:
١) هماتولوژی:
هماتولوژی، علمی است كه به مطالعه خون و اختلالات آن می پردازد.
2) ايمنولوژی:
ايمنولوژی، علمی است كه به مطالعه سيستم ايمنی میپردازد. اين علم، يك شاخه بسيار مهم از علوم پزشكی و زيست شناسی است.
فارغ التحصيلان، میتوانند در آزمايشگاههای تشخيص طبی، تدريس، تحقيق و پژوهش، بانك خون، شركت های واكسن و سرم سازی (ايمنولوژی) و… فعاليت كنند.
پ) علوم آزمايشگاهی 3:
١) انگل شناسی:
انگل شناسی، به مطالعه ی موجودات زنده ای می پردازد که در سطح خارجی يا داخل بدن موجودات زنده ديگر زندگی میكنند و از میزبان خود تغذیه می کنند. اين علم، همچنين به رابطه و رفتار بین موجودات با ميزبانان خود میپردازد.
٢) قارچ شناسی:
شاخهای از زيست شناسی است كه با مطالعۀ قارچها در زمينه خصوصيات ژنتيكی، زيست شيميايی، آرايه شناسی و استفاده آنها برای انسان (مانند پنیسيلين)، خوراك و… سروكار دارد.
3) ويروس شناسی:
به بررسی ويروسها ، شكل و ساختمان آنها، ژنتيك، ويروسها و ساير خصوصيات آنها میپردازد.
فارغ التحصيلان، می توانند در آموزشگاه های مختلف تدريس کنند یا در آزمايشگاه های تشخيص طبی، شركتها و کارخانه های تولید واكسن و دارو…، به عنوان نیروهای متخصص استخدام شوند.
مرجع
- gaam.com
- darwino.ir
جمع آوری محتوا و ویراستاری: مریم کمالی پور