از دسامبر 2019 تا کنون، 236 میلیون نفر در سراسر جهان به کووید-19مبتلا شدند. بیش از نیمی از این افراد، حتی شش ماه پس از بهبودی نیز با علائم طولانی مدت کرونا درگیر بودند. محققان هشدار می دهند تعداد زیادی از بهبود یافتگان از نظر جسمی و روحی در شرایط نامناسبی به سر می برند. آن ها پیشنهاد می دهند، برای مراقبت از وضعیت جسمانی و روانی بهبود یافتگان، دولت و سازمان های بهداشتی و درمانی باید آمادگی کافی داشته باشند. اما سوال مهمی که پیش می آید این است که چند درصد افراد درگیر علائم کرونای طولانی مدت هستند؟
حالا داستان چیه؟
براساس تحقیقات دانشگاه تحقیقات پزشکی ایالت پن، بیشتر از 50% افراد مبتلا به کووید-19، با علائم پسا کووید درگیر بودند. این علائم که به عنوان کووید طولانی مدت شناخته می شوند، تا 6 ماه پس از بهبودی، مشاهده می شود. محققان توصیه می کنند متخصصین سازمان های بهداشتی و درمانی باید آمادگی کافی برای مراقبت از شرایط روحی و جسمی بهبود یافتگان کرونا را داشته باشند.
بیماران مبتلا در طول بیماری با خستگی، تنگی نفس، درد قفسه ی سینه و مفاصل و کاهش حس چشایی و بویایی درگیر هستند. محققان هم چنین وضعیت بهبودی بیماران مبتلا به کرونا را مورد بررسی و ارزیابی قرار دادند.
محققان برای درک اثرات کوتاه مدت و بلندمدت این ویروس، مطالعات جهانی را در مورد بیماران واکسینه نشده که از کووید-19 بهبود یافته بودند، بررسی کردند. نتایج نشان دادند که بزرگسالان و همچنین کودکان به مدت 6 ماه یا بیشتر پس از بهبودی، با علائم طولانی مدت کرونا درگیر هستند.
روش تحقیقاتی تیم
محققان 57 گزارش، که شامل داده های مربوط به 250 هزار و 351 بزرگسال و کودک واکسینه نشده بودند، را مورد بررسی قرار دادند. این افراد از دسامبر 2019 تا مارس 2021 مبتلا به کووید-19 شدند. از بین این افراد 79% در بیمارستان بستری بودند و بیشتر بیماران (79%) در کشور هایی با درآمد بالا زندگی می کردند. میانگین سنی بیماران 54 سال بود و اکثریت افراد (56%) مرد بودند.
محققان وضعیت بیماران را مبتلا به کووید، در سه بازه زمانی 1 ماهه (کوتاه مدت)، 2تا5 ماهه (میان مدت)، 6ماه یا بیشتر (بلندمدت) تحلیل کردند. براساس این نتایج بهبود یافتگان، علائمی را بعد از بهبودی از کووید-19مشاهده کردند. علائم کرونای طولانی مدت به طور کلی، بر سلامت عمومی بدن و همچنین سیستم حرکتی اندام های بیمار تاثیر می گذارد. از هر دو بیمار بهبودیافته، یک نفر با نشانه های طولانی مدت کووید درگیر است.
علائم کلی کرونای طولانی مدت چیست؟
بیش از نیمی از بیماران کاهش وزن، خستگی، تب یا درد را گزارش می کنند. تقریبا از هر پنج بیمار بهبودیافته، یک نفر دچار کاهش تحرک می شود. نزدیک به یک چهارم از بهبود یافتگان، با مشکل عدم تمرکز و اختلال در حواس درگیر می شوند. در یک سوم بهبود یافته ها، اختلالات اضطراب و روان مشاهده شد. از هر ده بهبودیافته، شش نفر دچار اختلال تصویربرداری از قفسه ی سینه می شوند و بیش از یک چهارم این افراد مشکلات تنفسی دارند. از هر پنج بیمار تقریبا یک نفر دچار ریزش مو یا بثورات پوستی می شود. درد قفسه ی سینه، تپش قلب، درد معده، بی اشتهایی، اسهال و استفراغ از علائم شایع کرونای طولانی مدت است.
ورنون چینچلی، یکی از محققین و رئیس بخش علوم بهداشت عمومی است. او می گوید: «بسیاری از پزشکان و بهبودیافتگان کرونا عقیده دارند که اثرات نامطلوب ناشی از کووید-19 ممکن است تا مدتی در بدن باقی بماند. نتایج حاصل از این تحقیقات، این ادعا را تایید می کند.» او هم چنین اضافه کرد: «ما در مطالعات قبلی شیوع علائم طولانی مدت کووید در بیماران را مورد بررسی قرار دادیم. در مطالعه جدید علائم کرونای طولانی مدت را در افراد در کشور های با درآمد بالا، متوسط و پایین را مورد بررسی قرار دادیم. بنابراین، ما معتقدیم نتایج ما با توجه به اطلاعات موجود، کاملا قابل اطمینان و قوی هستند.»
دکتر پدی سنتونگو، محقق ارشد و استادیار مرکز مهندسی عصبی پن استیت است. او گفت: «ناتوانی جسمی و اختلالات سلامت روان در بهبودیافتگان کووید19 از جمله علائم بسیار چشمگیر است. مقابله با بیماری کووید -۱۹ حتی پس از بهبود یافتن از بیماری نیز به اتمام نخواهد رسید. واکسیناسیون یکی از موثر ترین روش ها در جلوگیری از ابتلا به کووید-19 و کووید طولانی مدت است.»
مکانیسم علائم طولانی مدت کووید-19
مکانیسم هایی که کووید-19 توسط آن ها باعث ایجاد علائم طولانی مدت در بهبودیافتگان می شود، به طور کامل شناسایی نشده است. این علائم می توانند به علت تحریک بیش از حد سیستم ایمنی, عفونت طولانی مدت، عفونت مجدد یا افزایش تولید اتو آنتی بادی باشند. ویروس SARS-CoV-2، عامل بیماری کووید-19، می تواند وارد سیستم عصبی شود و در آن جا زندگی کند. درنتیجه، علائم سیستم عصبی مانند اختلالات چشایی یا بویایی، اختلال حافظه و کاهش تمرکز و توجه، معمولا در بهبودیافتگان رخ می دهد.
سنتونگو می گوید: «ویروس کووید-19 تنها علت این علائم طولانی مدت نیست. در برخی از مطالعات، علائم بیماران به دلیل برخی مشکلات دیگر نیز بود.»
نتایج تحقیقات
به گفته ی محققان، مراقبت و بهبود کیفیت زندگی بسیاری از مبتلایان کووید-19پس از بهبودی، لازم و ضروری است. آن ها گفتند که در سال های آینده، احتمالا شاهد بیماران مبتلا به اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب یا اختلال استرس پس از بیماری کرونا خواهیم بود. درحالی که این افراد قبل از ابتلا به کووید-19 سالم بودند. براساس یافته ها، وزارت بهداشت و مسئولین مراقبت بهداشتی و درمانی، باید طرح و راهکاری مناسب به منظور نظارت و درمان موثر این شرایط اختصاص دهند.
تیم تحقیقاتی هشدار داد که این شرایط بهداشتی طولانی مدت ممکن است باعث افزایش تقاضا برای مراقبت های پزشکی شود. در نتیجه ممکن است سیستم های مراقبت بهداشتی را به ویژه در کشورهای با درآمد کم و متوسط، تحت تاثیر قرار دهد. یافته های این مطالعه می تواند به شکل دهی برنامه های درمانی برای بهبود مراقبت از بیماران کووید-19 کمک کند.
سنتونگو می گوید: «بهبود یافتگان ممکن است هزینه و زمان برای برگشت به مراکز بهداشتی را نداشته باشند. کلینیک های یک مرحله ای برای مدیریت موثر و کارآمد بیماران مبتلا به کووید طولانی مدت، لازم خواهد بود. چنین کلینیک هایی می توانند در زمان کم و تشخیص سریع، هزینه های پزشکی را کاهش دهند و دسترسی به مراقبت را بهینه کنند.
Destin Groff و Ashley Sun و Anna Ssentongo و Djibril Ba و Dr. Alain Lekoubou و Dr. John Oh و Dr. Jessica Ericson ازدانشکده ی تحقیقات پزشکی Penn stateاین تحقیقات را انجام دادند. Nicholas Parsons ازDeakin University و Govinda Poudel ازAustralian Catholic University نیز در این تحقیق مشارکت کردند.
منبع
مترجم: مهسا صیدی | تولید محتوا و ویراستاری: نفیسه مظفری
به خواندن ادامه دهید: ابتلا به کووید19 باعث افزایش تولید اتوآنتیبادیها می شود.