واکسن های کرونا، تاثیر شگفت انگیزی در تغییر مسیر همه گیری این بیماری در آمریکا داشت. این واکسن ها تا 95 درصد، ایمنی نسبی در برابر ابتلا به بیماری جدی در دریافت کنندگان ایجاد می کنند. ممکن است شما از خودتان بپرسید که چرا برای سرماخوردگی های رایج، واکسنی وجود ندارد؟
در حالی که امکان ساخت واکسن های سرماخوردگی وجود دارد، دلیل اینکه این واکسن پس از دهه ها تلاش هنوز ایجاد نشده است، چیست؟ با وجود بیش از 200 نوع ویروس که باعث سرماخوردگی می شوند، موانع زیادی در برابر کشف واکسنی که همه ی آن ها را هدف قرار دهد، وجود دارد. برای مثال راینوویروس که منجر به 50 الی 75 درصد از سرماخوردگی ها می شود، بیش از صد گونه ی مختلف دارد.
پیتر بارلو، ایمونولوژیست، در سال 2018 به نشریه ی علمی آمریکایی گفت، تلاش برای ایجاد یک واکسن واحد برای چنین گونه قوی و سختی، یک مانع بزرگ به شمار می رود. در ادامه او می گوید:” ایجاد واکسن یا دارویی که تمام آن 160 سویه را مورد هدف قرار دهد، بسیار دشوار است.”
تحقیقات بر روی واکسن سرماخوردگی
درحالی که تحقیقات بر روی واکسن سرماخوردگی به طور جدی در دهه ی 1950 آغاز شد، در دهه ی 1990 ، دانشمندان گونه های راینوویروس را به عنوان عامل اصلی سرماخوردگی در نظر گرفتند. این نتیجه و پیشرفت لحظه ای در علم ممکن است محققین را دلسرد کند و مشکلات بسیار گسترده ای بوجود بیاورد.
سوالی که در این پروژه ها مطرح می شود این است که یک واکسن واقعا چقدر می تواند مفید و موثر واقع شود؟
در حالی که سرماخوردگی میتواند آزار دهنده باشد، اما معمولا بیشتر افراد جامعه در عرض یک هفته بهبود می یابند. آن ها دچار عفونت شدیدی نمی شوند و روند درمان به خوبی در آن ها سپری می شود. افراد مبتلا به مشکلات ریوی ممکن است روند بهبودی کندتری را سپری کنند و یا از عوارض طولانی مدت رنج ببرند. امروزه تمرکز اصلی دانشمندان بر روی کشف و پیشرفت در ساخت واکسن بیماری هایی مانند سرخک، آنفولانزا، فلج اطفال و ذات الریه است. این بیماری ها منجر به عفونت جدی یا مرگ می شوند. برای اینکه واکسن سرماخوردگی معمولی موثر واقع شود، باید چندین سویه ویروس را هدف قرار دهد تا حداقل پوشش جزئی ایجاد کند. واکسن ذات الریه یک نمونه از کشف واکسن موثر است که می تواند 23 گونه ی مختلف باکتری را پوشش دهد.
در نتیجه
طراحی و تولید واکسن سرماخوردگی روندی طولانی است اما حتما با پیشرفت علم و تکنولوژی، امکان پذیر است. همچنین دانشمندان ممکن است روزی بتوانند بخش هایی از ساختار ویروسی را که در بسیاری از سرماخوردگی ها مشترک است، جدا کرده و واکسنی برای آن ها بسازند.
در این میان بهترین راه برای پیشگیری از سرماخوردگی راه هایی هستند که در طول سالیان گذشته، موثر واقع شدند. شستن دست ها، دوری کردن از افرادی که دارای علائم سرماخوردگی هستند و پوشاندن صورت هنگام سرفه یا عطسه، می تواند به کاهش شیوع بیماری کمک کند.
منابع
مترجم: مهسا صیدی | تولید محتوا و یراستاری: مطهره تقی پور