پردیس ثابتی فرزند نسرین (نانسی) و پرویز ثابتی در سال ۱۹۷۵ در تهران به دنیا آمد. او در دو سالگی به همراه خانواده به فلوریدا مهاجرت کرد. در ۱۹۹۷ لیسانس زیستشناسی خود را از مؤسسه فناوری ماساچوست و سپس دکترای ژنتیک را در سال ۲۰۰۲ از دانشگاه آکسفورد دریافت کرد. او دکترای پزشکی خود را در سال ۲۰۰۶ از دانشکده پزشکی هاروارد گرفت و هماکنون ساکن ماساچوست در ایالات متحده آمریکا است.
پردیس ثابتی یکی از افرادی است که به عنوان 100 چهره نابغه جهان از سوی گروه بین المللی creators معرفی شده است. طبق گفته این گروه پردیس ثابتی به عنوان چهره برتر چهل و نهم و از محققان برجسته دانشگاههای هاروارد،آکسفورد و ام آی تی است.
شبکه خبری سیانان نیز در سال ۲۰۰۷، ثابتی را به عنوان «یکی از ۸ نابغهای که دنیای ما را متحول خواهند ساخت» عنوان کرده است. ثابتی در سال ۲۰۱۲ جایزه نبوغ آمریکایی مجله اسمیتسونین در رده علوم طبیعی را دریافت کرد.
پردیس ثابتی؛ زیستشناس محاسباتی، تبارشناس پزشکی و تبارشناس فرگشتی ایرانی-آمریکایی است. او روش آماری بیوانفورماتیکی را توسعه دادهاست که بخشهای در معرض انتخاب طبیعی را مشخص میکند. او همچنین الگوریتمی طراحی نموده است که اثرات ژنتیک بر تکامل بیماری را نشان میدهد. پرفسور ثابتی اکنون به عنوان استاد تمام دانشگاه هاروارد فعالیت میکند. وی سرپرستی گروهی در آمریکا را که بر روی خواندن ژنوم انسان و کروموزومهای موجود در ویروس ابولا کار میکنند بر عهده دارد.
روند تحقیقاتی پردیس ثابتی در برابر کرونا
خانم ثابتی، متخصص ژنتیک محاسباتی و استاد دانشگاه هاروارد ؛ درست از زمانی که برای نخستین بار خبر شیوع بیماری کووید-۱۹ را شنید، روی این ویروس تخقیقاتی را انجام داده است. او و همکارانش در لابراتوار ثابتی پلتفرمی برای آزمایش کووید-۱۹ طراحی کردهاند که بهسرعت جواب تست کرونا را مشخص میکند و همزمان میتواند هزاران نمونهگیری انجام دهد. آنها از فناوری جدیدی با نام CRISPR یا ویرایش ژن استفاده میکنند.
یکی از اقدامات مهمی که در مرکز ثابتی در مراحل اولیه شیوع ویروس کرونا انجام شد، نشان داد که سرعت انتقال این ویروس بسیار بالاست. خانم ثابتی معتقد بود که در امر شیوع ویروس کرونا تشخیص و مراقبت سریع بسیار ضروری است. بههمین دلیل دکتر ثابتی از دانشمندانی است که از ابتدا برای آزمایشات گسترده کووید-۱۹ در آمریکا تلاش کرد.
خانم ثابتی در گفتوگو با بیبیسی فارسی میگوید: هماکنون در بیمارستانهای بوستون در ایالت ماساچوست آمریکا و شماری از بیمارستانها در آفریقا در حال توالییابی ژنومی و بررسی تغییرات ژنتیکی ویروس کرونا است. متخصصان ژنتیک مانند خانم ثابتی با استفاده از توالییابی، منشاء ویروس، ساختار ژنومی آن، و نیز تفاوتها و جهش های ویروس را در هر کشور بررسی می کنند. آن ها نتایج خود را با ویروسهای سایر نقاط جهان مقایسه میکنند. بدون این اطلاعات پیدا کردن راهی برای درمان و ساخت واکسن های لازم ممکن نبود.
پردیس ثابتی؛ یکی از صد زن تاثیرگذار سال ۲۰۲۰
خانم ثابتی با استفاده از محاسبات ریاضی تحولات شگفتی در جامعه پزشکی به وجود آورد. او از معدود زنان تاریخ علم است که با معدل ۱۰۰ از دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد فارغالتحصیل شد. او از سوی گروه بینالمللی Creators Synectics به عنوان یکی از ۱۰۰ چهره نابغه جهان معرفی شد. خانم ثابتی با وجود کسب مهمترین جوایز و شهرت جهانی، هیچگاه بهدنبال انجام کارهای خارقالعاده و شهرت نبوده است. او معتقد است که تغییرات بزرگ از قدمهای کوچک آغاز میشوند.
وی همچنین به عنوان عضو هیئت ناظرین متخصص در گردهمایی سال ۲۰۰۸ مجمع جهانی اقتصاد حضور داشت. بانو پردیس ثابتی در نهمین کنگره بین المللی ژنتیک و اصلاح دام که در شهر لیپزینگ آلمان در آگوست ۲۰۱۰ برگزار گردید به عنوان سخنران مدعو و افتخاری حضور داشت.
این بانو محقق ایرانی دارای بیش از ۲۰ نوع مقاله در این زمینه می باشد. در عین حال از کارشناسان و متخصصان تاثیرگذار در عرصه تکامل انسانی و بیماری های واگیردار محسوب می شود.
پروفسور اریک لندر، عضو هیأت علمی دانشگاه های هاروارد و ام.آی.تی، نیز با تحسین «نگاه کنجکاو پردیس و پژوهش های علمی او» می گوید : «حتی امتیاز نابغه بودن هم اندکی از رفتار متین و فروتنانه پردیس نکاسته است.». دایان ویرث، از دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد، نیز با تمجید از دستاورد علمی دکتر ثابتی میگوید : «پردیس سزاوار عنوانی است که او را در ردیف شایستهترین سرآمدان علمی آغاز قرن بیست و یکم قرار بدهد.»
استفاده از روش های محاسباتی و ژنومیک برای درک مکانیسم های انطباق تکاملی در انسان ها و پاتوژن ها محور اصلی تحقیقات آزمایشگاه ثابتی
دکتر ثابتی و تیمش با متمرکز شدن روی ۳ رویکرد تحقیقاتی قصد دارند که به این اهداف برسند:
۱-توسعه روش های تحلیلی و تجربی برای شناسایی و بررسی انتخاب طبیعی در ژنوم انسان و سایر گونه ها
۲-بررسی عوامل ژنتیکی میزبان و ویروسی محرک مقاومت به تب Lassa در غرب آفریقا.
۳-بررسی سیگنال های انتخاب طبیعی پاتوژن ها از جمله ویروس لاسا، ویروس ابولا و پلاسمودیوم فالسیپارم مالاریا. این کار به هدف درک تکامل سریع آنها و مطالعه تنوع ژنتیکی آنها برای هدایت استراتژی های مداخله طولانی مدت می باشد.
اعضای تیم فعال این آزمایشگاه افرادی با مدرک فوق دکتری، دانش پژوهان، دانشجوهای کارشناسی ارشد و کارکنان اداری می باشند. دانشمندان آزمایشگاه ثابتی روش های محاسباتی و تحقیقات آزمایشگاهی را در تلاش برای درک مکانیزم انطباق تکاملی در انسان و پاتوژن ها ترکیب میکنند.
فعالیت های هنری
شاید جالب باشد که این بانوی نابغه ایرانی در کنار مشغله های علمی به علاقه مندی ها و کارهای هنری خود نیز نظیر خوانندگی میپردازد. او خواننده یک گروه آلترناتیو راک به نام هزار روز (Thousand days) نیز می باشد که تا به حال سه آلبوم منتشر کرده است. از این میان، آهنگ Headlight Waves در آمریکا مورد توجه بسیار واقع گردید.
منابع
- https://www.beytoote.com
- https://karboom.io
- https://www-bbc-com.cdn.ampproject.org
- https://www.bartarinha.ir
جمع آوری و تولید محتوا: مریم حیدری