بیماری های قلبی عروقی، می تواند به جریان خون در مغز آسیب برساند و خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش دهد. یک مطالعه ی جدید نشان می دهد که بیماریهای روانی ممکن است بر توانایی ادراک و شناخت نیز تاثیر بگذارند. در واقع علائم افسردگی خطر ابتلا به اختلالات شناختی را افزایش می دهد. همچنین شادی در جوانی، ممکن است از زوال عقل جلوگیری کند.
خب حالا داستان چیه؟
این تحقیق مجموعه ای از شواهد ارتباط افسردگی با زوال عقل را ارائه می دهد. بیشتر مطالعات به تاثیرات افسردگی بر زندگی افراد اشاره می کنند. اما مطالعه ی UCSF نشان می دهد که افسردگی در اوایل بزرگسالی، ممکن است ده سال بعد منجر به کاهش توانایی ادراک شود. هم چنین افسردگی در سنین پیری منجر به زوال شناختی می شود.
این مطالعه در نشریه ی بیماری های آلزایمر در 28 سپتامبر 2021 چاپ شد.
روش تحقیقاتی این تیم
محققان از روش های آماری برای پیش بینی مسیرهای حدواسط علائم افسردگی در تقریبا پانزده هزار شرکت کننده استفاده کردند. این افراد با محدوده سنی 20 تا 89 سال به سه دوره ی زندگی تقسیم بندی می شوند: بزرگسالی، میانسالی و جوانی. آنها با کمک گروهی متشکل از تقریبا شش هزار شرکت کننده ی مسن، احتمال اختلال شناختی برای افراد را تخمین زدند. احتمال درگیری با افسردگی، در کسانی که تخمین میزدند در اوایل بزرگسالی علائم افسردگی داشته باشند ، بیشتر از 73 درصد بود. هم چنین برای افرادی که تخمین زده می شد علائم افسردگی را در اواخر زندگی داشته باشند، بیشتر از 43 درصد بود.
این نتایج برای علائم افسردگی در سایر مراحل زندگی و هم چنین برای تفاوت ها در سن، جنس، نژاد، پیشرفت تحصیلی، شاخص توده ی بدنی و سابقه ی دیابت اعمال شد. برای علائم افسردگی در میانسالی، محققان ارتباطی با اختلالات شناختی پیدا کردند. اما زمانی که آن ها برای افسردگی در سایر مراحل زندگی خود سازگار شدند، این ارتباط نادیده گرفته شد. افزایش هورمون های استرسی ممکن است به توانایی ایجاد خاطرات جدید آسیب برساند.
مکانیسم تاثیر افسردگی بر زوال عقل
ویلا برنویتز، نویسنده ی اول تحقیق گفت: «مکانیسم های متعددی بیان میکنند که چگونه افسردگی ممکن است خطر زوال عقل را افزایش دهد. یکی از این مکانیسم ها، بیش فعالی سیستم مرکزی پاسخ به استرس است که تولید هورمون های استرس گلوکوکورتیکوئیدها را افزایش می دهد. و در نهایت منجر به آسیب هیپوکامپ، بخشی از مغز که برای تشکیل، سازمان دهی و ذخیره سازی خاطرات جدید ضروری است، می شود.»
ارتباط افسردگی با آتروفی هیپوکامپ
او گفت: «مطالعات دیگر؛ افسردگی را با آتروفی هیپوکامپ مرتبط می دانند. یک مطالعه دیگر، میزان سریعتر کاهش حجم هیپوکامپ را در زنان نشان می دهد.» در برآورد علائم افسردگی در هر مرحله از زندگی، محققان دیتاهای شرکت کنندگان جوان را با دیتاهای حدود شش هزار نفر از شرکت کنندگان مسن جمع آوری کردند. این شرکت کنندگان با میانگین سنی 72 سال، در خانه زندگی می کردند و وضعیت آن ها به صورت سالانه یا شش ماهه، تا 11 سال بررسی شد. استفاده از منحنی U شکل پیش بینی ما برای این مسیرها را ثابت می کند.
نتایج غربالگری شرکت کنندگان
نویسندگان اظهار داشتند که با وجود استفاده از مقادیر درست و پذیرفته شده، هیچ مطالعه ی دراز مدتی در طول کل زندگی افراد، انجام نشد. آن ها خاطر نشان کردند که مسیرهای منتسب به علائم افسردگی با یک منحنی U شکل، مشابه روندهای مرتبط با سن در تحقیقات دیگر، مطابقت دارد.
شرکت کنندگان با استفاده از ابزاری به نام CSED-10، پرسشنامه ای که علائم را در هفته ی گذشته ارزیابی می کند، از نظر افسردگی غربالگری شدند. علائم افسردگی متوسط یا زیاد در 13 درصد از بزرگسالان جوان، 26 درصد از بزرگسالان میانسال و 34 درصد از شرکت کنندگان مسن مشاهده شد. حدود 1277 شرکت کننده به دنبال آزمایش های روان شناختی و بستری شدن در بیمارستان با تشخیص زوال عقل، با اختلال شناختی شناسایی شدند.
نتیجه گیری
برنوویتز گفت: «به طور کلی ما دریافتیم که هرچه علائم افسردگی بیشتر باشد، توانایی شناخت کمتر و سرعت زوال سریع تر است. افراد مسن که پیش بینی می شود علائم افسردگی متوسط یا زیاد، در اوایل بزرگسالی داشته باشند، در طی 10 سال افت در توانایی شناخت را تجربه کردند.»
کریستین یافه، نویسنده ارشد بخش روانپزشکی UCSF و علوم رفتاری و اپیدمیولوژی و آمار زیستی است. او گفت: «20 درصد از جمعیت در طول زندگی خود از افسردگی رنج می برند. پس مهم است که نقش آن را در پیری شناختی تشخیص دهیم. تحقیقات بیشتری در آینده برای تایید این یافته ها مورد نیاز خواهد بود، اما ما باید افسردگی را به دلایل زیادی غربالگری و درمان کنیم.»
منابع
- Materials provided by University of California – San Francisco. Original written by Suzanne Leigh Willa D. Brenowitz, Adina Zeki Al Hazzouri, Eric Vittinghoff, Sherita H. Golden, Annette L. Fitzpatrick, Kristine Yaffe. Depressive Symptoms Imputed Across the Life Course Are Associated with Cognitive Impairment and Cognitive Decline. Journal of Alzheimer’s Disease, 2021; 1 DOI: 10.3233/JAD-210588
مترجم: مهسا صیدی | ویراستار: نفیسه مظفری
بیشتر بخوانید: چند درصد افراد، درگیر علائم کرونای طولانی مدت هستند؟