شرکت سیناژن، در سال 1373، با هدف تولید محصولات بیوتکنولوژی نوین تاسیس گردید. اولویت اصلی این شرکت از تحقیق و پژوهش در حوزه ی بیوتکنولوژی، تامین نیاز بازار منطقه ای بوده است.
بیوگرافی هاله حامدی فر، بنیان گذار شرکت سیناژن
هاله حامدی فر، کارآفرین ایرانی و یکی از چهره های تاثیرگذار در توسعه صنعت دارویی ایران و صادرات دارو است. این بانو، فارغ التحصیل دکتری داروسازی از دانشگاه علوم پزشکی تهران است. سرکار خانم حامدی فر، دارای تقدیرنامه های مدیر جهادگر نمونه، کارآفرین برتر استان و تنها مدیرعامل خانم دریافت کننده تندیس حمایت از حقوق مصرف کنندگان در کشور هستند. همچنین ایشان بیش از 13 اختراع به نام خوشان، دارند.
اهداف و دستاوردهای شرکت سیناژن
فعالیت، تحقیق و پیشرفت در بیوتکنولوژی، به منظور تامین نیاز بازار منطقه ای، اولویت اصلی سیناژن می باشد. استراتژی این شرکت، تبدیل و حفظ خود به عنوان یک شرکت بیوتکنولوژی پیش رو در منطقه است. از اولین محصولات سیناژن می توان آنزیم ها، معرف های بیولوژی مولکولی و کیت های تشخیصی PCR، تولید آنتی بادی های مونوکلونال تشخیصی گروه های خونی را نام برد.
در حال حاضر سیناژن، تولید محصولات بیوتکنولوژی دارویی خاص را در دست دارد. این محصولات برای مثال شامل: سینووکس، سینومر، سینوتک، سینافکت (در حوزه بیماری ناباروری)، پگاژن (در حوزه بیماری سرطان) و… می شوند. این شرکت، در سال1397 از خروج یک میلیارد دلار ارز از کشور، به منظور خرید انواع خارجی این دارو ها جلوگیری کرد. در نتیجه این امر کمک شایانی به اقتصاد کشور و قدرت خرید بیماران داخلی کرد. از طرفی، صادرات سیناژن به ارز آوری برای کشور در طی سال های 90 تا 97 منجر شد. این عمل ارزشمند کسب تقدیرنامه صادرکننده نمونه کشور از سازمان صنعت، معدن و تجارت را برای این شرکت در پی داشت.
سیناژن در حال حاضر، دارای پنج سایت تولیدی تحت عنوان “شرکت تحقیقاتی تولیدی سیناژن” است. تمامی این سایت ها دارای گواهینامه GMP از اتحادیه اروپا هستند.
دستاورد های شرکت سیناژن از زمان تاسیس تا به الان:
دهه 70:
در این دهه، تولید Taq DNA Polymerase، و تولید کیت های تشخیصی گروه خونی انجام گرفت.
دهه 80:
فعالیت هایی مانند تولید پپتید های صنایع دارویی، اخذ گواهینامه ISO، تولید پرایمر، تعیین سکانس DNA، تولید آنزیم های محدود کننده، تولید بوسرلین استات، ورود به عرصه دارویی، آغاز مطالعات بالینی داروی سینووکس، تولید ماده موثره اریتروپویتین بتا به روش نوترکیب، کسب گواهینامه ایزو 9001:2000، اخذ GMP ایران، رونمایی از سینووکس، آغاز مطالعات بالینی اریتروپویتین بتا و فرمولاسیون جدیدی برای اینترفرون بتا 1، آغاز صادرات، تولید نسل جدید پروتئین های نوترکیب، رونمایی از رسیژن، صادرات محصولات مانند صادر کردن سینووکس به کشور آذربایجان و ساخت سایت دوم در این دهه صورت گرفت.
دهه 90:
این شرکت، در این دهه از سینافکت، سیناپویتین، سینومر، سینوتک، سینال اف، پگاژن و سینوپار رونمایی کرد. همچنین، سایت های تولیدی SD2 و SD3 و SD4 و کارخانه SD5 راه اندازی شدند. شرکت CinnaGen ilaç در ترکیه احداث شد. همچنین گواهی تولید داروی سیناتروپین و گواهی تولید محصول کیدی پگ را دریافت کرد.
این موارد تنها برخی از دستاورد های این شرکت هستند. از جمله دستاورد های اخیر این شرکت، می توان از تولید واکسن اسپایکوژن نام برد.
گروه دارویی سیناژن
این گروه، متشکل از 3 شرکت فعال، در زمینه های مختلف زنجیره ی ارزش دارویی از مراحل اولیه تحقیق و توسعه تا آخرین مراحل مرتبط با بازاریابی و فروش محصولات است. شرکت سیناژن به عنوان شرکت مادر این مجموعه با هدف تولید محصولات با فناوری بالا در حوزه ی زیست فناوری و زمینههای مرتبط با آن، به وسیلهی کارآفرینان دانشگاهی و در قالب (شرکت دانشبنیان خصوصی) تأسیس شد. این شرکت، درحالحاضر بزرگترین تولیدکنندهی دارو های زیستی کشور، از منظر تعداد محصولات و سهم بازار محسوب است. شرکت دارویی سیناژن، با استفاده از علم و دانش فنی جوانان ایران زمین موفق به تولید پرفروش ترین داروی دنیا، سینورا شد.
نگاهی به برخی از بهترین داروهای این شرکت:
سینوپار
سينوپار، نام تجاری داروی تریپاراتاید است. سینوپار، آنالوگ هورمون پاراتيروئيد انساني است كه به روش نوترکیب توسط شركت سيناژن توليد می شود. اين دارو جزو گروه دارو هاي نسخه اي مشابه هورمون پاراتيروئيد طبيعي بدن است كه توسط غدد پاراتيروئيد ترشح می شود.
موارد استفاده: این دارو، باعث تحریک ساخت استخوان، افزایش تراکم مواد معدنی استخوانی و افزایش استحکام استخوان می شود. همچنین، این دارو می تواند تعداد شکستگی ها را در ستون فقرات و سایر استخوان ها در بانوان یائسه کاهش دهد زیرا اکثر این افراد مبتلا به پوکی استخوان هستند.
سینال اف
سینال اف، نام تجاری داروی فولیتروپین آلفا است. در این دارو، با استفاده از روش های مهندسی ژنتیک، FSH نوترکیب ایجاد می شود که نام آن rh-FSH است. rh-FSH دارای آلودگی پروتئینی نیست و اثرات آلرژیک ندارد. سینال اف (فولیتروپین آلفای تزریقی)، یک محصول دارویی از هورمون با اثرات تحریکی فولیکول انسانی با فن آوری DNA نوترکیب است. این دارو بهترین انتخاب در درمان نازایی در سراسر دنیا است. تولید این دارو در کشور، نیاز به واردات را تا حد زیادی کاهش داد و تا حدودی مانع خروج ارز از کشور شد.
موارد استفاده: این دارو در جهت القا و تحریک تخمک گذاری در بانوان، تحریک تولید اسپرم در مردان نابارور و… استفاده می شود.
سیناتروپین
سیناتروپین، نام تجاري داروي سوماتروپین یا هورمون رشد است. این دارو، از طریق فرآیند های مهندسی ژنتیک و با روش های پیچیده و دقیق در شرکت دارویی سیناژن تولید می شود. سیناتروپین، یک داروی بیولوژیک است که از لحاظ ساختار، مشابه به هورمون رشد طبیعی بدن است و می تواند کمبود هورمون رشد را برای بیماران کاملا جبران کند.
موارد استفاده: تامین هورمون رشد در کودکان و بزرگسالان مبتلا به کمبود هورمون رشد، تامین هورمون رشد در کودکان با قد کوتاه مبتلا به سندرم ترنر، تامین هورمون رشد در بدن برای دستیابی به رشد مناسب در بیماران خردسال دارای نارسایی مزمن کلیه و… .
واکسن اسپایکوژن، دستاورد اخیر این شرکت
اسپایکوژن، از دسته واکسنهای Subunit از نوع پروتئین نوترکیب است. این پروتئین، مشابه پروتئین اسپایک ویروس SARS-CoV-2 است. این پروتئینها با روش های مهندسی ژنتیک و توسط سلول های خاصی تولید، خالصسازی و آماده مصرف می شوند.
تفاوت این واکسن با واکسن های ایرانی دیگر چیست؟ آیا مشابه خارجی هم دارد؟
یکی از مزیت های این واکسن، این است که به هیچ عنوان در روند تولید آن از ویروس غیرفعال یا کشته شده کرونا استفاده نمی شود. این کار باعث میشود که هنگام تولید در حجم بالا، ایمنی محصول دچار مشکل جدی نشود. مزیت دیگر آن، استفاده از ادجوانت Advax است که تزریق همزمان این ادجوانت با آنتیژن، سبب افزایش میزان آنتیبادی خنثیکننده (ایمنی همورال) و افزایش سطح پاسخ لنفوسیتهای T (ایمنی سلولی) می شود.
با توجه به مطالعات انجام شده، Advax برخلاف ادجوانتهای رایج، سبب تشدید سیگنال های التهابی و افزایش واکنش های پس از تزریق واکسن نمی شود به همین دلیل میزان عوارض کمتری بعد از تزریق دارد. علاوه بر این اضافه کردن ماده CpG که ادجوانت دیگر اسپایکوژن است، باعث افزایش مضاعف ایمنی همورال و سلولی می شود. این محصول قرار است، توسط شرکت سیناژن و شرکت وکسین استرالیا ساخته شود. از نوواوکس آمریکا می توان به عنوان نمونه واکسن از نوع اسپایک پروتئین نام برد.
آیا واکسن اسپایکوژن، در برابر انواع جهش های کرونا، ایمنی دارد؟ واکسن اسپایکوژن، شامل پروتئین Spike ویروس است؛ جهشهایی که تا به امروز از ویروس کرونا مشاهده شده اند، تغییرات عمدهای در بخش Spike خود که ساختار اصلی آنها را تغییری اساسی دهد نداشته اند. بنابراین میتوان گفت به احتمال زیاد اسپایکوژن علیه تمام جهش های فعلی ویروس کرونا می تواند موثر باشد. از طرف دیگر، مطالعه بالینی واکسن اسپایکوژن در زمان و شرایط فعلی جامعه ایران انجام می شود و اثربخشی آن با وضعیت جهش های موجود تعیین می گردد. در نتیجه، اثربخشی گزارش شده از واکسن اسپایکوژن می تواند شامل اثر بخشی علیه انواع موجود ویروس کرونا در جامعه ما باشد.
در نهایت، هدف این شرکت، استفاده از تخصص خود در شناسایی و کسب محصولات انتخاب شده از طریق استراتژی های مشارکتی در جهت ترویج توسعه پایدار سلامت انسان است.
سخنی از خانم هاله حامدی فر
موضوع صحبت بر پایه ی امید می چرخد.
در مورد شرایط مختلف علمی، هنری، اجتماعی، اقتصادی و صنفی صحبت شد. علی رغم توسعه و تغییرات تکنولوژی این فاکتور ها هنوز تغییری نداشته اند.
این روزها همواره گفته می شود جوانان ناامید، نگران و دلسردند درصورتی که آینده هیچگاه برای ما قابل پیش بینی نبوده است.
ما یک مسیری در پیش رو داریم و ناامیدیم از فردایی که نمی دانیم قرار است چه اتفاقی برایمان بیفتد.چه چیزی ما را به نا امیدی وا می دارد؟ باور کردن آنچه که حقیقت نیست؟
اخبار خوب خریدار ندارد این صرفا خبر های بد هستند که گزارش می شوند. ما نمی توانیم اخبار صحه را از ناصحه تشخیص دهیم. همگی شما به عنوان نخبگان این کشور مسئولیت دارید. باید در جایگاه خودتان تاثیرگذار باشید.
هیچ چیزی ارزشمندتر از امید در دل ها نیست و این چیزی است که در بین تمام مشکلات موجود به همگان انرژی می بخشد. در این شرایط موجود امروز شاهد برگزاری سمینار دانشجویی در کشور هستیم که حاصل همکاری های بزرگی است. صحبت من دستوری، خواهشی و القایی نیست بلکه فکر کردنی و پرهیز کردنی است و برای تذکر دادن به همه ی آن هایی است که نا امیدی را در دل ها می پراکنند. در میان همه ی مشکلات و شلوغی های پیش روی صنعت امروز اینجا هستم تا از شما امید بگیرم.
منابع
http://unctad.org/en/docs/iteipc20057_en.pdf
https://www.cinnagen.com/Default.aspx?l=3
جمع آوری محتوا: مریم حیدری | ویراستار: مریم کمال پور