دانشمندان می گویند: به نظر میرسد که شخصیت انسانها با تنوع میکروبیوم روده مرتبط است. در این مطلب از مجله علمی آسو، قصد داریم تا این موضوع را بررسی کنیم. علم کنونی در مورد خردمندی بر این پایه استوار است که ویژگی های مربوط به خردمندی، هر کدام به نواحی خاصی از مغز مربوط می شوند. می دانیم که خردمندی به طور غالب با شادی و رضایت از زندگی مرتبط است. خردمندی کمتر، منجر به پیامد های منفی و معکوس می شود.
اصل داستان چیه؟
دانشمندان در پژوهش های بسیاری دریافتند که افراد عاقل تر، به میزان کمتری احساس تنهایی می کنند. در حالی که افرادی که تنها تر هستند ممکن است روحیه ی خردمندی کمتری داشته باشند. یک مطالعه جدید در ۲۵ مارس ۲۰۲۱ در مجله “مرزها در روانپزشکی” منتشر شد. در این مطالعه محققان دانشکده پزشکی کالیفرنیا سن دیگو ارتباط بین خرد، تنهایی و فاکتور های بیولوژیکی را بیشتر بررسی کردند. آن ها گزارش کردند، به نظر میرسد خردمندی و تنهایی تحت تاثیر و یا موثر بر تنوع میکروبی روده می باشند.
میکروبیوتای روده ی انسان متشکل از تریلیون ها میکروب (باکتری، ویروس، قارچ) است که در دستگاه گوارش قرار دارند. محققان به ارتباط دستگاه گوارش و مغز «محور روده-مغز» پی بردند. این محور یک شبکه پیچیده است که عملکرد های گوارشی را به مراکز احساسی و شناختی مغز مرتبط می کند. این سیستم ارتباطی دو طرفه توسط فعالیت نورونی، هورمون ها و سیستم ایمنی تنظیم می شود. به گفته نویسندگان مقاله، هر گونه تغییر می تواند منجر به اختلال در پاسخ به موقعیت های استرس زا و تصمیم گیری شود.
ارتباط میکروبیوم های روده و سلامت روان
مطالعات گذشته، ارتباط میکروبیوتای روده را با اختلالات سلامت روان بررسی کردند. اختلالات سلامت روان از جمله افسردگی، اختلال دوقطبی و اسکیزوفرنی و هم چنین ویژگی های شخصیتی مبتنی بر خرد است.
تحقیقات اخیر، به ارتباط میکروبیوم روده با رفتار اجتماعی پی برده است. نتایج جدید نشان میدهند افراد با دایره ی اجتماعی بزرگتر، ترکیب گسترده تری از میکروب ها را در دستگاه گوارش خود دارند.
روش تحقیقاتی این تیم
تحقیق جدید، شامل 187 شرکت کننده ی 28 تا 97 ساله بود. این افراد معیارهای مبتنی بر گزارشهای خودآزمایی راجع به تنهایی، خرد، عطوفت، حمایت و تعامل اجتماعی را تکمیل کردند. میکروبیوتای روده با استفاده از نمونه مدفوع مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تنوع میکروبی روده به دو روش اندازهگیری شد. تنوع آلفا، اشاره به غنای اکولوژیکی گونه های میکروبی در هر فرد و تنوع بتا، اشاره به تفاوتها در ترکیب اکولوژی میکروبی بین افراد دارد.
تانیا انگوین، سرپرست مطالعه و استادیار روانپزشکی در دانشکده پزشکی کالیفرنیا سن دیگو است. او می گوید: «ما متوجه شدیم که احساس تنهایی کمتر و درجات بالاتر خرد، عطوفت، حمایت و تعامل اجتماعی با غنای فیلوژنتیک بیشتر و تنوع میکروبیوم روده مرتبط است.»
ارتباط خردمندی و میکروبیوتای روده
نویسندگان می گویند که مکانیسم ارتباط تنهایی، عطوفت و خرد با تنوع میکروبی روده، شناخته شده نیست. اما مشاهده کردند که کاهش تنوع میکروبی به طور معمول نشان دهنده ی بدتر شدن سلامت جسمی و روانی فرد است. هم چنین با انواع بیماری ها از جمله چاقی، بیماری التهابی روده (سندروم روده ی تحریک پذیر) و اختلال افسردگی حاد مرتبط است.
هر چقدر میکروبیوتای روده متنوعتر باشند، در مقابل تهاجم پاتوژن ها، بدن ضعف کمتری دارد و متعاقبا به انعطافپذیری و ثبات جامعه کمک می کند.این امکان وجود دارد که تنهایی منجر به کاهش ثبات میکروبیوم روده و در نتیجه کاهش مقاومت و انعطاف پذیری در برابر اختلالات مربوط به استرس شود. این امر در نهایت منجر به اثرات فیزیولوژیکی مانند التهاب سیستمیک می شود.
ارتباط تنهایی و میکروبیوتای روده
جوامع باکتریایی با تنوع آلفای کم، ممکن است باعث بیماری به طور آشکاری نشوند. افرادی که تنها هستند، ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به بیماریهای مختلف باشند.
رابطه بین تنهایی و تنوع میکروبی بهویژه در افراد مسن تر بیشتر است. این رابطه نشان میدهد افراد مسن ممکن است در برابر پیامد های مربوط به سلامتی ناشی از تنهایی آسیبپذیر باشند.
برعکس، محققان می گویند که حمایت اجتماعی، همدردی و خردمندی ممکن است در برابر بی ثباتی میکروبیوم روده ناشی از تنهایی محافظت کننده باشد. میکروفلور روده ممکن است اثرات منفی اضطراب را خنثی کند یا به شکل گیری رفتار های اجتماعی کمک کند و خرد یا تنهایی را تقویت کند. مطالعات روی حیوانات نشان می دهد که میکروبیوتای روده ممکن است بر رفتار ها و تعاملات اجتماعی تأثیر بگذارد، اگرچه این فرضیه در انسان آزمایش نشده است.
نتیجه گیری
محدودیت هایی از جمله عدم وجود داده های کامل در مورد ارتباط اجتماعی، رژیم غذایی و انزوای اجتماعی در افراد شرکت کننده ی این تحقیقات وجود داشت. نویسندگان بیان کردند، به علت پیچیدگی موضوع تحقیق و این محدودیت ها به پژوهش های درازمدت و دقیق تری نیاز است.
دیلیپ وی جست، دکتر و استاد برجسته روانپزشکی و علوم اعصاب در دانشکده پزشکی کالیفرنیا و سن دیگو و نویسنده اصلی مقاله است. او می گوید: «تنهایی ممکن است منجر به تغییراتی در میکروبیوم دستگاه گوارش شود یا متقابلاً، تغییرات محیط روده ممکن است فرد را مستعد احساس تنهایی کند. برای درک بهتر پدیده محور روده-مغز، باید بررسی دقیق تری داشته باشیم.»
منبع
- Materials provided by University of California – San Diego. Original written by Scott LaFee.
Tanya T. Nguyen, Xinlian Zhang, Tsung-Chin Wu, Jinyuan Liu, Collin Le, Xin M. Tu, Rob Knight, Dilip V. Jeste. Association of Loneliness and Wisdom With Gut Microbial Diversity and Composition: An Exploratory Study. Frontiers in Psychiatry, 2021; 12 DOI: 10.3389/fpsyt.2021.648475
مترجم: پرنیا محمدی | تولید محتوا و ویراستاری: نفیسه مظفری
بیشتر بخوانید: ارتباط باکتری های دهان با میزان ابتلا به سرطان ریه