روش درمانی جدید برای معکوس کردن روند بیماری سلیاک

در این مطالعه با استفاده از فناوری های جدید، قدرت تحمل ایمنی نسبت به گلوتن در افراد مبتلا به بیماری سلیاک و یک روش درمانی جدید برای معکوس کردن روند بیماری سلیاک بررسی شد. این نتایج ممکن است به بیماران سلیاک تحت درمان کمک کند تا در نهایت به گلوتن در رژیم غذایی خود حساسیت نشان ندهند. فناوری جدید ممکن است برای سایر بیماری ها و آلرژی های خود ایمنی نیز قابل استفاده باشد.

خب حالا داستان چیه؟

 

حدود 1٪ از مردم، مبتلا به بیماری سلیاک هستند؛ یک بیماری خودایمنی جدی که در آن مصرف گلوتن منجر به آسیب روده کوچک می شود. هنگامی که افراد مبتلا به بیماری سلیاک، گلوتن مصرف میکنند، بدن آنها پاسخ ایمنی ایجاد میکند و باعث حمله ی سیستم ایمنی به روده کوچک میشود.
این فناوری جدید، یک نانوذره زیست تخریب پذیر حاوی گلوتن است و سیستم ایمنی را آگاه می سازد که آنتی ژن، ایمن است. این نانوذره مانند اسب تروآ عمل می کند و ماده حساسیت زا را در پوسته ای پنهان میکند تا سیستم ایمنی به آن حمله نکند.
یافته های این مطالعه به عنوان یک ارائه دیرهنگام در کنفرانس هفته ای اروپا در مورد گاستروانترولوژی در بارسلونا، اسپانیا ارائه خواهد شد.فراتر از بیماری سلیاک، این فناوری درمان مجموعه ای از بیماری ها و آلرژی های دیگر از جمله اِم‌اِس، دیابت نوع 1 و… را فراهم میکند.این فناوری در آزمایشگاه استفان میلر، استاد میکروبیولوژی و ایمونولوژی در دانشکده پزشکی فاینبرگ دانشگاه نورث وسترن توسعه یافت.

میلر، پروفسور میکروبیولوژی و ایمونولوژی جودی گوگنهایم میگوید:” این نخستین نمایش از عملکرد فناوری نانو ذره برای درمان بیماری است. ما همچنین نشان داده‌ایم که می‌توانیم میلین را در نانوذرات محصور کنیم تا در نمونه های بیماری اِم‌اِس، تحمل نسبت به آن ماده را بیشترکنیم. همچنین در پروتئینی از سلول‌های بتای پانکراس قرار دهیم تا در نمونه های دیابت نوع 1 تحمل به انسولین بیشتر شود.”

روش تحقیقاتی این تیم

 

هنگامی که نانو ذره ی حاوی آلرژن به جریان خون تزریق می شود، سیستم ایمنی آن را به عنوان زباله های بی ضرر میبیند. سپس نانوذره و محموله ی پنهان آن توسط یک ماکروفاژ بلعیده میشود. ماکروفاژها مانند جارو برقی عمل می کنند و زباله‌های سلولی و عوامل بیماری‌زا را از بدن پاک میکنند.
میلر می گوید:” ماکروفاژ، آلرژن یا آنتی ژن را به سیستم ایمنی بدن تحویل میدهد. به گونه ای که میگوید: «نگران نباشید، این متعلق به اینجاست». سپس سیستم ایمنی حمله خود به آلرژن را متوقف میکند و به حالت عادی باز میگردد.”

در آزمایش بیماری سلیاک، نانوذره با گلیادین پر میشود. گلیادین جزء اصلی گلوتن رژیم غذایی است که در دانه های غلات مانند گندم وجود دارد. یک هفته پس از درمان، بیماران به مدت 14 روز گلوتن مصرف کردند. بدون این نوع درمان، بیماران سلیاک که گلوتن مصرف می کردند؛ پاسخ های ایمنی مشخصی به گلیادین و همچنین آسیب در روده کوچک خود داشتند.
بیماران سلیاک تحت درمان با نانوذرات کمپانی کور، CNP-101 بودند و 90 درصد، پاسخ ایمنی التهابی کمتری نسبت به بیماران درمان نشده نشان دادند. با متوقف کردن پاسخ التهابی، CNP-101 توانایی محافظت از روده ها را در آسیب های مرتبط با گلوتن نشان می دهد.

نتیجه این تحقیقات


در حال حاضر هیچ درمانی برای بیماری سلیاک وجود ندارد. میلر می گوید:” پزشکان فقط می‌توانند منع از مصرف گلوتن را تجویز کنند که همیشه مؤثر نیست و عوارض اجتماعی و اقتصادی زیادی برای بیماران سلیاک دارد.” بیماری‌های خودایمنی، معمولاً فقط با سرکوب‌کننده‌ های ایمنی قابل درمان هستند. این سرکوب کننده ها تا حدودی باعث تسکین می شوند اما سیستم ایمنی را ضعیف می‌کنند و باعث عوارض جانبی می‌شوند. CNP-101 سیستم ایمنی بدن را سرکوب نمی کند بلکه روند بیماری را معکوس میکند.
دکتر سیاران کلی، استاد پزشکی در دانشکده پزشکی هاروارد و مدیر مرکز سلیاک در بث اسرائیل است. او میگوید:” بیماری سلیاک بر خلاف بسیاری از اختلالات خود ایمنی دیگر است. زیرا در این بیماری آنتی ژن متخلف مانند گلوتن در رژیم غذایی به خوبی شناخته شده است. این موضوع بیماری سلیاک را به نمونه ای عالی برای درمان با استفاده از قدرت تحمل ایمنی ناشی از نانوذرات تبدیل می کند.

مجوز نانوتکنولوژی به شرکت داروسازی کور، یک شرکت بیوتکنولوژی مستقر در نورثبروک که میلر یکی از بنیانگذاران آن است، داده شد. کمپانی کور، تولیدCNP-101 را ارتقا داد و از سازمان غذا و داروی ایالات متحده وضعیت ساخت سریع را دریافت کرد. همچنین این درمان را با همکاری داروسازی تاکدا برای بیماران ارائه کرد. سپس تاکدا اعلام کرد که مجوز انحصاری جهانی برای توسعه و تجاری سازی این داروی تحقیقاتی برای بیماری سلیاک را به دست آورده است.
جان جی پویسیس، رئیس و مدیر اجرایی شرکت کور است. او میگوید:” با توجه به مجوز تاکدا، کمپانی کور بر برنامه های بالینی آلرژی بادام زمینی و ام اس در کوتاه مدت تمرکز خواهد کرد. همچنین در بلند مدت حتی بیش تر آن را گسترش خواهد داد.”

منبع

 

 

مترجم: پرنیا محمدی | تولید محتوا و ویراست: پرنیا فواکهی

 

بیشتر خوانید: درمان جدید سرطان ممکن است باعث فعال شدن دوباره ی سیستم ایمنی شود

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اسکرول به بالا

از من بپرس...