پروپوزال، یک طرح یا مسئله است که در ذهن دانشجو وجود دارد و دانشجو می کوشد تا با تحقیق در زمینه آن مسئله، پاسخ آن را بیابد و به گروهی خاص ارائه دهد. به همین دلیل، یادگیری تکنیک پروپوزال نویسی برای یک محقق تازه کار، از ملزم واجبات است.
مراحل پروپوزال نویسی:
انتخاب موضوع مناسب:
موضوع مناسب و خوب برای یک پروپوزال، باید دارای اولویت باشد. همچنین، موضوع باید به گونه ای باشد که دستاورد آن کاربردی باشد.
بیان دقیق مسئله:
مسئله مورد نظر خود را باید به شکلی بیان کنید که مخاطب دقیقا متوجه شود دانشجو یا محقق به بررسی چه موضوعی پرداخته است.
اجتناب از دوباره كاري:
موضوعی که دانشجو یا محقق به آن می پردازد؛ نباید تکراری نباشد؛ در نتیجه محقق باید متون مرتبط را بررسی کند. در واقع، محقق می تواند با مراجعه به مقالات داخلی و خارجی، مطالعه خلاصه کنگره ها و… بررسی کند که موضوع تکراری نباشد.
قابلیت اجرا :
موضوع انتخابی، باید به شکلی باشد که بتوان آن را به مرحله اجرا رساند. اگر موضوع انتخابی، همه ویژگی های لازم را داشته باشد؛ ولی قابل انجام نباشد؛ موضوع خوبی نخواهد بود.
روش ها و ابزار هاي تحقيق (Methodology) :
در اين قسمت، توضيح دهيد كه در انجام پروژه خود، از چه روش هاي علمي و ابزارهايي براي رسيدن به اهداف تحقيق خود، استفاده خواهید کرد.
پیشینه تحقیق:
با بررسی نقاط قوت و ضعف تحقیقات مرتبط که در گذشته صورت گرفته است؛ بهتر می توانید به موضوع تحقیق خود احاطه داشته باشید.
روش و مراحل تحقیق:
در این بخش، باید نمونه کارها و تحقیقاتی که در گذشته انجام گرفته است را بررسی کنید. پس از آن به بیان کارهایی که قصد انجام آن را دارید بپردازید.
نتایج:
در این قسمت باید به طور خلاصه نتیجه و کاربردی که از تحقیقات خود به دست آوردید را بیان کنید.
فهرست منابع:
در اين بخش، مشخصات منابع مورد استفاده در متن پروپوزال خود را ارائه کنید. توجه کنید که فهرست منابع فارسي و انگليسي باید همراه با هم نوشته شود.
هدف از نوشتن یک پروپوزال
هدف از نوشتن یک پروپوزال، ارائه طرح و ایده به جامعه هدف است؛ تا طرح شما با اطلاع رسانی مناسب، مورد حمایت قرار بگیرد. نوشتن پروپوزال قوی و جذاب؛ برای موفقیت در بسیاری از زمینه ها ضروری است. رعایت نکات زیر به نوشتن یک پروپوزال قوی، کمک می کند.
نگارش انگليسي:
حتماً درباره متن پروپوزال با يك مترجم و يا كسي كه ادبیات انگليسي را به خوبي مي داند؛ مشورت كنيد. متن پروپوزال باید به لحاظ علمي و ادبي بدور از غلط باشد.
توجه به سبک نوشتاری:
مطلب خود را متناسب با سبک مورد پذیرش خوانندگان بنویسید.
برای مطالب خود طرح کلی در نظر بگیرید:
بهتر است که قبل از شروع به نگارش پروپوزال، افکارتان را سازماندهی کنید، و همه جوانب کار را در نظر بگیرید.
مقدمه ای جذاب بنویسید:
هنگامی که شروع به نگارش می کنید، بهتر است که با یک مقدمه جذاب شروع کنید. این مقدمه باید به شکلی باشد که خواننده را به مطالعه ادامه مطلب ترغیب کند.
بیان راه حل:
پس از مقدمه، باید به بیان مشکلی که سعی دارید راه حلی برای آن پیدا کنید؛ بپردازید. پس از بیان مشکل، باید راه حل خود را مطرح کنید. باید در نظر بگیرید که راه حل علمی و عملی که بیان می کنید، قابل اجرا باشد.
برنامه ریزی زمانی و مالی:
هنگامی که قصد دارید پروپوزالی را بنویسید، حتما باید برنامه ریزی مناسبی برای خود داشته باشید. در حقیقت، باید تعیین کنید که چقدر زمان برای تحویل پروژه خود دارید. مورد بعدی که حتما باید در نظر داشته باشید و بر اساس آن برنامه ریزی کنید؛ میزان بودجه ای است که در اختیار دارید.
نتیجه گیری کنید:
نتیجه گیری باید به گونه ای باشد که مقدمه را منعکس کند.
ویرایش متن:
پس از تولید و نگارش محتوا، حتما مطالب خود را ویرایش کنید؛ زیرا متنی که از لحاظ نگارش قوی نباشد، جایگاه علمی بالایی ندارد.
روش جمع آوري اطلاعات:
در یک پژوهش علمی، جمع آوري اطلاعات، بسیار مهم است. براي جمع آوري اطلاعات، از روش هاي متعددي می توان استفاده کرد. انتخاب روش جمع آوری مناسب، با توجه به موضوع انتخابی شما صورت می گیرد. به طور کلي روش هاي جمع آوري اطلاعات، شامل مشاهده ، مصاحبه و استفاده از اطلاعات موجود است.
روش مشاهده:
در این روش، ابزار مورد استفاده، چشم، قلم و کاغذ، ساعت، ترازو، ميكروسكوپ و… است.
روش مصاحبه و پرسشنامه:
در این روش، ابزار مورد استفاده، برنامه مصاحبه ، ضبط صوت ، پرسشنامه و… است.
منابع:
جمع آوری محتوا و ویراست: مریم کمال پور
بیشتر بخوانید: تکنیک مقاله نویسی