در این مطلب قصد داریم به بررسی تکنیک مقاله نویسی بپردازیم. به نوشته ای که نویسنده آن را براساس تجربیات، نظرات شخصی و مشاهدات تجربی خود ارائه می دهد، مقاله میگویند. به وسیله مقاله، مجموعهای از شیوهها، روشها، حقایق و… ارائه می شوند؛ و مسائل یا نظرات شخصی، مورد بحث و بررسی قرار میگیرند. با استفاده از مقالهها، افراد، به ویژه دانشجویان و سخنرانان رشتههای مختلف، میتوانند در سمینارها به بررسی و ارائه ی صحبتها و نظرات خود بپردازند.
مقالات به دستههایی مانند مقالات استدلالی، توصیفی، تحلیلی، اکتشافی، مروری و… تقسیم می شوند. مقالات باید بر اساس واقعیت ها و حقایق ارائه شوند و بر روی انتخاب ها، تحلیل ها، انتقادها و ارائه راه حل و روش ها نیز تاکید داشته باشند.
هدف از نگارش یک مقاله
اهداف مختلفی در نوشتن یک مقاله وجود دارند. برای مثال اگر شما به بررسی موضوعی جدید پرداخته اید با انتشار یافته های خود می توانید افراد دیگر را نیز از این موضوع آگاه کنید و یا اگر راه حلی برای یک موضوع یافته اید میتوانید آن را با دیگران به اشتراک بگذارید. همچنین اگر مقاله نوشته شده توسط یک پژوهشگر دارای ایراداتی هست با انتشار یک مقاله جدید با مدارک مناسب میتوانید به نقد آن بپردازید. از طرفی با استفاده از مقالات مروری میتوانید به جمع بندی موارد گفته شده توسط دیگر پژوهشگران بپردازید و در نتیجه ی آن به نکته ای جدید دست بیابید. پس به طور کلی هدف از نگارش مقالات به اشتراک گذاشتن یافته های جدید با دیگر افراد می باشد. مواردی که از طریق مقالات میتوانند در اختیار دیگر افراد قرار بگیرند عبارت اند از:
- روش انجام مطالعات و یادداشت برداری
- ارائه آنالیز های مربوطه و تفکر انتقادی پژوهشگر و نویسنده
- سازماندهی به تفکرات و ایدهها و قرار گیری آنها در یک چهارچوب مشخص
- استدلال درخصوص موضوعات مطرح شده
- ایجاد ارتباط بهینه با خواننده به شیوه ای موثر و کاربردی.
مقاله های علمی در دنیای امروز چقدر اهمیت دارند؟
مقاله از مهمترین ابزار برای انتشار دانش جدید و برقرای ارتباط میان محققان است. میتوانیم بگوییم این مقالات علمی هستند که به کارهای عملی محققین ارزش بالاتری میدهند.
چند مورد از اهمیت های مقالات علمی :
- تعداد بیشتر مقالات و تنوع آنها در هر رشته نشانه پویایی آن رشته به حساب میاید.
- هیچ پژوهشی به تنهایی و بدون در نظر گرفتن موارد پیشین انجام نمی شود. پژوهشگران با مرور مقاله های سایر محققان تلاش میکنند تا از تکرار کارهای مشابه پرهیز کنند و به استمرار کارهای قبلی و تکمیل آنها بپردازند.
- مقالات علمی نه تنها به انتشار یافته های جدید پژوهشگران میپردازند بلکه بیان کننده ایده ها و موارد مجهول جدیدی برای ما نیز هستند. معمولا در پایان مقاله های علمی به زمینه هایی برای پژوهش بیشتر اشاره می شود که میتوانند مبنایی برای کار افرادی باشند که در جستجوی ایده های تازه پژوهشی هستند.
- همانطور که نوشته های گذشتگان به عنوان مرجعی مهم در زمان حال قابل استفاده است، مجموعه مقالات و تلاش های علمی امروز ما نیز منابعی مهم برای آیندگان به حساب می آیند.
ضرورت مقاله نویسی
در حال حاضر فشار بر روی پژوهشگران برای انتشار مقالات بیشتر رو به افزایش است. این موضوع میتواند اهمیت مقاله نویسی را بیشتر از گذشته کند. انتشار یک مقاله ضعیف، می تواند روند حرفه ای یک پژوهشگر را خراب کند.
درصورت ارسال یک مقاله بی کیفیت برای یک نشریه دو اتفاق پیش روی شما است:
- مقاله ی شما توسط داوران و سردبیران رد شود که این موضوع علاوه بر بعد بد ماجرا میتواند به شما کمک کند تا در ارائه مقاله های بعدی توجه بیشتری کنید.
- مقاله شما قبول شود و در ژورنال ها و پایگاه های علمی انتشار یابد. که در این صورت اگر مقاله دارای کپی و ضعف باشد ارزش نشریه را پایین می آورد و حتی عواقب بدی برای نشریه، مؤلفین و… به همراه دارد.
بنابراین هنر مقاله نویسی در این روزهای اوج گیری علم بسیار مهم و ضروری است.
مزایای چاپ مقاله
چاپ یک مقاله می تواند مزایای بسیار زیادی داشته باشد، به ویژه اگر مقاله از نوع isi باشد. اولین مزایای چاپ مقاله برای اساتید دانشگاهی را می توان افزایش رتبه علمی برای آن ها دانست. از دیگر مزایای چاپ مقاله برای اساتید می توان به سودآوری اقتصادی آن برای اساتید اشاره کرد. همچنین چاپ یک مقاله isi سبب عضویت اساتید دانشگاهی در بنیاد ملی نخبگان و بهره مندی از مزایای آن است.
اما مزایای چاپ مقاله تنها مخصوص اساتید نیست . دانشجویان نیز میتوانند از مزایای چاپ مقاله isi بهره ببرند. اولین مزیت چاپ مقاله برای دانشجویان پذیرش راحت تر آنها در مصاحبه مقطع دکتری می باشد. از دیگر مزایای چاپ مقاله برای دانشجویان، می توان به دریافت بورس تحصیلی از بهترین دانشگاه های دنیا اشاره کرد. همچنین همانند اساتید، دانشجویان نیز با چاپ مقالات علمی می توانند به عضویت بنیاد ملی نخبگان درآیند و پروژه های تحقیقاتی با درآمد بالا را نیز دریافت کنند.
نگارش مقالات علمی موجب پیشرفت کارنامه علمی نویسندگان میشود این موضوع باعث می شود نویسندگان مقالات علمی از نظر ملی و بینالمللی شناخته شوند و نهادهای دولتی و یا خصوصی با اعتماد بیشتری، پروژههای پژوهشی خود را در اختیار این محققین یا شرکتهای آنها قرار دهند. از طرفی نویسندگان مقالات علمی معتبر می توانند جایگاه های بالاتری را نیز در سازمان های مربوط به خود به دست آورند.
تاثیر مقالات معتبر در اعتبار رزومه
مقالات معتبری که در ژورنال های داخلی و خارجی منتشر می شوند امتیازات بسیار زیادی برای نویسندگان در پی دارند. مقالات علمی پژوهشی بیشتر از سایر مقالات اعتبار دارند. از جمله معتبرترین ژورنال ها که میتوانید برای چاپ مقاله در آنزها اقدام کنید عبارتند از :
مجلات isi
ژورنال های تخصصی isi دارای بیشترین امتیاز و اعتبار پژوهشی برای رزومه نویسنده هستند. در این ژورنال ها مقالات با کیفیت بالا انتخاب میشوند و داوری سختگیرانه ای بر روی این مقالات انجام میشود.
مجلات scopus
دسته دیگری از مجلات وجود دارند که در رتبه دوم بین المللی مجلات معتبر دنیا قرار دارند. مجلات scopus نیز امتیازات بیشماری دارند و برای تقویت رزومه گزینه مناسبی محسوب میشوند. اما این ژورنال ها نیز همانند ژورنال های isi امتیاز بسیار زیادی دارند و بسیار معتبر و پرطرفدار هستند، در نتیجه داوری سختگیرانه ای دارند و نیاز است مقاله در سطح بالایی باشد.
مجلات pubmed
این مجلات تخصصی که مربوط به مقالات گروه پزشکی و پیراپزشکی میباشند، اعتبار بسیار زیادی دارند و در یک فیلد تخصصی خاص کاملا معتبر و معروف در سطح بین المللی میباشند.
تاثیر مقاله در اپلای
بسیاری از افرادی که قصد اپلای دارند می دانند که داشتن مقاله علمی چاپ شده با اعتبار بالا در گرفتن پذیرش از دانشگاه های سراسر جهان بسیار موثر میباشد.
پذیرش دانشگاه های مطرح دنیا:
بیشتر دانشگاههای دنیا، داشتن مقاله علمی چاپ شده برای متقاضیان را الزامی نمی دانند ولی داشتن مقاله میتواند در روند گرفتن پذیرش مخصوصا در مقطع دکتری کمک کند. اما هر مقالهای نمیتواند تأثیر مثبتی در دریافت اپلای ایفا کند.
بسیاری از مقالات هستند که در ژورنال های سطح پائین چاپ میشوند و یا اسم فرد به عنوان نویسنده چهارم و یا پنجم در مقاله قرار میگیرد. در واقع مقالاتی با این شرایط تقریبا معتبر نیستند و تأثیر چندانی بر روی روند پذیرش نخواهد گذاشت.
مقالاتی که در ژورنال های معتبر با ایمپکت فکتور بالا چاپ میشوند و اسم فرد متقاضی به عنوان نویسنده اول و یا دوم در مقاله ذکر می شود؛ می توانند در دریافت پذیرش تأثیر زیادی بگذارند. پس صرفا نوشتن یک مقاله نمیتواند تاثیری در این موضوع داشته باشد.
داشتن مقاله معتبر میتواند در پیدا کردن استاد راهنما نیز کمک کند. زمانی که افراد برای همکاری به اساتید مختلف ایمیل می زنند، داشتن مقاله معتبر، می تواند اساتید را برای پذیرش ترغیب کند.
مراحل مقاله نویسی:
مقاله نویسی به ۷قسمت اصلی تقسیم میشود:
عنوان مقاله_چکیده_مقدمه_مواد و روش تحقیق_بحث و تجزیه و تحلیل_نتیجه گیری_منابع
عنوان مقاله_ Title
یک عنوان مناسب میتواند معرف خوبی از محتوای کلی مقاله باشد. در واقع خواننده با یک عنوان مناسب می تواند متوجه اقدامات و تحقیقات انجام شده شود. این موضوع از همین جهت از اهمیت بالایی برخوردار است.
چکیده _Abstract
این بخش معمولا مورد توجه زیادی قرار میگیرد، در واقع جمع بندی و خلاصه ای از مقاله است که نکات کلیدی مقاله را در بر میگیرد،که بایستی حدود ۲۵۰ کلمه را در خود جای دهد. چکیده مقاله نباید اطلاعاتی اضافه تر از متن اصلی مقاله باشد.
مقدمه_Introduction
مقدمه به منظور معرفی قسمت اصلی تحقیق و مطالعه است. این قسمت باید به صورت کامل و کلی باشد و به توضیح و تفسیر مباحث بپردازد. هم چنین باید توضیح دهد که خواننده در مقاله با چه موضو عات و چالش هایی مواجه خواهد شد. اما نباید نتیجه گیری ای از مباحث را شامل شود.
مواد و روش تحقیق_ Methode
در این بخش باید به نوع مطالعه، جامعه مورد بررسی و چگونگی انتخاب نمونه و جزئیات ابزار مورد استفاده در پژوهش، روش کار و…بپردازند. به طوری که خواننده از فعالیت های مربوط به پژوهش آگاه شود. در این بخش باید مطالب به صورت منطقی و کاملا علمی و قابل استناد باشد.
بحث و تجزیه و تحلیل_Results and discussion
بعضی از مقالات به دلیل استفاده از مستندات و ریاضیات نیاز به تجزیه و تحلیل نتایج دارند. در این قسمت نویسنده توضیحات بیشتری را در مورد نتایج بیان می کند. همچنین در این قسمت نتایج حاصل را با تحقیقات پیشین مقایسه می کنند. هم چنین جنبه هایی از موضوع که هنوز بررسی نشده است را نیز شامل می شود.
نتایج_ conclusion
بخش نتیجه گیری باید کوتاه و مختصر بیان شود. در این بخش یافته ها و اهداف به صورت تیتر بیان می شوند. این قسمت نباید هیچ گونه اطلاعات جدیدی را ارائه کند. نویسنده باید به طور کلی نتایج حاصل از تحقیقات را بیان کند.
منابع_Reference
در این قسمت نویسنده باید تمام منابعی که در حین تحقیق و نگارش مقاله به آن ها استناد کرده است را درج کند. استفاده از هر نوع متن، داده و تصویر بدون ذکر منبع سرقت علمی محسوب می شود.
انواع مقاله:
مقالات پژوهشی _ Orginal research
یکی از معمول ترین مقالاتی که در مجلات چاپ میشوند،مقالات پژوهشی هستند. این نوع از مقالات حاصل پژوهش های جدیدی اند که قبلا پژوهشی در مورد آن ها انجام نشده است. به همین دلیل شانس این نوع مقالات برای چاپ به مراتب بالا است. نوشتن این نوع مقالات می تواند امتیاز خوبی در زمینه تخصصی شما باشد.
مقالات مروری _ Review article
این نوع مقالات خلاصه ای از تحقیقات و پژوهش های انجام شده در مورد یک موضوع خاص است و به تجزیه و تحلیل موضوع و مشکلاتی که ممکن است مورد بحث قرار بگیرد، میپردازد. این نوع مقالات معمولا پس از دعوت سردبیران مجلات از متخصصان یک رشته خاص صورت می گیرد. مقالات مروری از لحاظ امتیاز در سطح پایین تری نسبت به مقالات پژوهشی قرار می گیرد.
گزارش های کوتاه یا نامه ها _ Short reports or Letters
این نوع مقالات شامل خلاصه ای از مقالات پژوهشی هستند که سردبیران معتقدند میتواند باعث پژوهش های بیشتری در آن موضوع شود.این مقالات دارای محدودیت هستند و به صورت نسبتا کوتاه بیان می شوند.
مقالات موردی _ case-study
هدف اصلی این مطالعات آگاه سازی سایر محققین درباره احتمالاتی است که یک موضوع میتواند باعث آن شود. این مقالات بیشتر در زمینه پزشکی هستند. این نوع از مقالات، توضیح مفصلی در مورد موضوع مورد مطالعه می دهند. به همین دلیل مطالعات موردی نقش مهمی در گسترش و رشد تحقیقات دارد.
مقالات نظری _ Theoretical articles
در این مقالات،روش تحقیق به صورت تجربی نیست و مولف به بررسی و تحلیل یک تحقیق خاص میپردازد. این مسئله به معنای ارزش پایین این مقالات نیست. نویسندگان اغلب از نظریه های اثبات شده برای معرفی نظریه جدید خود استفاده میکنند. این مقالات معمولا کوتاه هستند و تا ۲هزار کلمه محدودیت دارند.
گزارش ها و مطالعات مشاهده ای _ Reports and studies of observations
یکی از ویژگی های اصلی این نوع تحقیقات، رویکرد طبیعت گرایانه آن ها است. در این مقالات محقق بدون دخالت در محیط برای انجام آزمایشات تجربی، به ثبت مشاهدات خود میپردازد، بدون آنکه تغییری در آن ایجاد کند.
نقد کتاب _ Book review
مقالات نقد کتاب، از جمله مقالاتی هستند، که در اغلب مجلات علمی به چاپ میرسند. هدف از نقد کتاب ارائه نظریه درباره آخرین کتابهای علمی است. این نوع از مقالات بسیار کوتاه هستند. نگارش این مقالات برای محققان تازه کار بسیار مفید است، زیرا به آن ها این امکان را میدهد که از جدیدترین تحقیقات انجامشده در زمینه تخصصی شان آگاه بمانند.
منابع
- https://simeakhar.org
- https://isiarticles.com
- https://www.writeme.ir
- http://psj.umsha.ac.ir
- https://sina-pub.ir
- https://tarjomic.com/
جمع آوری محتوا و ویراست: مریم حیدری
بیشتر بخوانید: تکنیک پروپوزال نویسی