تلاش سلول های سرطانی برای زنده ماندن

چندین سال است که مطالعه بر روی هوش سلولی، تلاش سلول های سرطانی برای زنده ماندن را توجیه می‌کند. اینبار، محققان با مطالعه بر روی غشاء سلول های سرطانی، روش های جدیدی را برای نجات سلول های سرطانی از آسیب ها یافتند. سلول های سرطانی با کمک این روش می توانند خود را بازسازی و ترمیم کنند.

 

خب حالا داستان چیه؟

 

غشای سلولی به عنوان پوشش، در سلول های طبیعی و همچنین در سلول های سرطانی به کار می رود. آسیب به غشای سلول می تواند زندگی سلول را تهدید کند. فضای داخلی سلول، مایع و سیال است و اگر سوراخی در غشاء ایجاد شود، سلول به سادگی از بین می رود. بنابراین آسیب  غشاء سلول باید به سرعت ترمیم شود.

به تازگی پژوهشگران دانشگاه کپنهاگ دانمارک روی غشاء سلول های سرطانی مطالعه کردند. آن ها دریافتند که سلول های سرطانی از روشی به نام ماکروپینوسیتوز استفاده می کنند. این روش مختص به سلول های سرطانی نیست و در سلول های بافت های سالم نیز به کار می رود. در این روش، سلول ها غشای سالم را روی ناحیه دچار آسیب می کشند و سوراخ موجود را در چند دقیقه ترمیم می کنند. سپس قسمت آسیب دیده غشاء به کره های کوچکی تبدیل می شود و برای تجزیه به لیزوزوم منتقل می شود.

 

چگونگی انجام این تحقیقات

 

محققان در آزمایشگاه با ایجاد سوراخ های کوچکی در غشاء با استفاده از لیزر، فرایند ماکروپینوسیتوز را در سلول های سرطانی تحریک می کنند. محققان متوجه شدند که اگر فرایند تشکیل کره های کوچک در غشاء مهار شود، سلول های سرطانی قادر نیستند آسیب ها را ترمیم کنند. در نتیجه سلول های سرطانی از بین می روند.

بررسی تاثیر دارو بر سد خونی مغزی با استفاده از سلول های بنیادی انسانی

چسبر نیلاندست، سرپرست این گروه پژوهشی، می گوید: «مطالعات ما دانش ابتدایی در مورد نحوه مبارزه با سلول های سرطانی را ارائه می دهد. ما در بررسی هایمان نشان دادیم با مهار این فرایند سلول های سرطانی از بین می روند. در نتیجه می توان در آینده از فرایند ماکروپینوسیتوز به عنوان یک راهکار و شیوه ی درمانی استفاده کرد.»

 

امکان بازیافت

 

یکی از خطرناک ترین ویژگی های سرطان زمانی اتفاق می افتد که سرطان در بدن گسترش می یابد. اگر تومور های سرطانی در قسمت های جدید ایجاد شوند، درمان بیماری بسیار دشوارتر می شود و معمولا به درمان گسترده تری نیاز داریم. به خصوص هنگامی که سلول های سرطانی در بافت های بدن که در معرض آسیب به غشاء هستند، پخش می شوند.

پژوهشگران پیش از این، چگونگی ترمیم سلول های سرطانی را از طریق روش های دیگر مانند بستن غشاء آسیب دیده کشف کردند. با این حال بررسی ها نشان می دهد که سلول های سرطانی از نوع تهاجمی، از روش ماکروپینوسیتوز استفاده می کنند. این موضوع ممکن است به این دلیل باشد که هنگام تجزیه در لیزوزوم ها فرصت استفاده مجدد از غشاء آسیب دیده را دارند. این نوع از بازیافت برای سلول های سرطانی سودمند خواهد بود. زیرا آن ها به صورت مکرر تقسیم می شوند و به انرژی و مواد زیادی برای سلول های جدید نیاز دارند.

اگرچه اکنون محققان نتایج جدید خود را منتشر کردند، اما کار آن ها به پایان نرسیده است.Stine Laueitzen sonder، یکی از اعضای تیم تحقیقاتی، توضیح داد: «ما به مطالعه چگونگی محافظت سلول های سرطانی از غشاهای خود ادامه می دهیم. برای ما بسیار جالب است که بدانیم در فرایند ماکروپینوسیتوز، بعد از بسته شدن غشاء چه اتفاقی رخ می دهد. ما معتقدیم که اولین ترمیم کمی دشوار است و بعد از آن غشاء نیاز به تعمیر کامل تری دارد. این می‌تواند نقطه ضعف دیگری در سلول‌های سرطانی باشد و چیزی است که می‌خواهیم دقیق‌تر آن را بررسی کنیم.»

پاسخ سیستم ایمنی به درمان سرطان با mRNA

 

نیم نگاهی به کتاب کدسرطان

 

سرطان آخرین راز بزرگ دنیای پزشکی است. این بیماری از زمان پیدایش بشر همواره به عنوان تهدیدی بزرگ برای او محسوب شده است. اما سرطان چیست؟ این عفونت نه ناشی از عوامل خارجی است و نه بیماری ای ژنتیکی است که از نسلی به نسل دیگر منتقل شود. منشا واقعی آن به هزاران سال پیش از وجود ما برمی‌گردد. مبارزه بشر با سرطان از دهه ی ۱۹۷۰ شروع شد. از آن زمان تا به امروز میلیاردها دلار هزینه، تبلیغات گسترده و چندین دهه تحقیق، موفقیت هایی محدود به همراه داشته است. دستاورد ما در طی این دوره، داروهای مفید اندک و استراتژی های پیشگیرانه‌ی محدود بوده است.

ما در یکی از فصل های کتاب کدسرطان به بررسی روش های درمانی این بیماری میپردازیم. برای مطالعه کلیک کنید.

 

منابع:

  • Materials provided by University of Copenhagen – The Faculty of Health and Medical Sciences. Note: Content may be edited for style and length. Stine Lauritzen Sønder, Swantje Christin Häger, Anne Sofie Busk Heitmann, Lisa B. Frankel, Catarina Dias, Adam Cohen Simonsen, Jesper Nylandsted. Restructuring of the plasma membrane upon damage by LC3-associated macropinocytosis. Science Advances, 2021; 7 (27): eabg1969 DOI: 10.1126/sciadv.abg1969

 

مترجم: مریم حیدری | ویراستار: نفیسه مظفری

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اسکرول به بالا