تشنج های کرونایی و افزایش خطر مرگ در پی آن در طول مدت پاندمی، توجه محققین را به خود جلب کرده است. این مطالعه به بررسی میزان شیوع تشنج و عوامل مرتبط با آن در بیماران مبتلا به کووید 19 می پردازد.
برخی از بیماران بستری مبتلا به کووید 19 در بیمارستان ماساچوست، دچار تشنج های متداوم و خطرناکی می شوند. آزمایش های EEG یا نوار مغز یکی از رایج ترین آزمایش ها برای تشخیص و ارزیابی مشکلات مغزی است. در میان بیماران مبتلا به کووید19 بستری در بیمارستان، کسانی که دچار تشنج می شوند باید مدت طولانی تری در بیمارستان بستری باشند. از طرفی خطر مرگ نیز در این بیماران بسیار بیشتر است.
خب حالا داستان چیه؟
کووید 19 می تواند اثرات مخربی بر روی اندام های مختلفی در بدن، به خصوص در مغز بگذارد. محققان بیمارستان عمومی ماساچوست ( MGH) و مرکز پزشکی BIDMC، در یک مطالعه جدید به بررسی این موضوع پرداختند. آن ها نشان می دهند که برخی از بیماران بستری در بیمارستان ، تشنج های شدیدی را تجربه می کنند. این نتایج در مجله ی Annals of Neurology منتشر شدند.
تشنج یک عارضه ی بسیار شایع در بیماری های شدید می باشد. علت بسیاری از این تشنج ها مشخص نیست. برخلاف تشنج هایی که باعث زمین خوردن بیمار و تکان شدید در اندام های او می شوند ، تشنج در بیماران بدحال معمولا بدون علائم می باشد. M. Brandon Westover از نویسندگان ارشد و محقق بخش نورولوژی بیمارستان ماساچوست و مدیر علوم داده مرکز MGH McCane سرپرستی این پروژه را برعهده داشت.
نحوه تحقیقات این تیم
براندون وست اوور سرپرست این پروژه در مورد آسیب های مغزی می گوید: شواهد بسیاری وجود دارد که تشنج های بدون علائم همانند تشنج های همراه با علائم می توانند به مغز آسیب جدی برسانند. در نتیجه این اتفاق عوارض شدیدی برای بیمار در پیش است. او همچنین گفت تنها گزارشات کمی از تشنج در بیماران مبتلا به بیماری شدید کووید 19 وجود داشت. در واقع مشخص نبود که آیا چنین تشنجی عمدتا در بیمارانی رخ می دهد که قبلا دارای اختلال تشنجی بودند؟ یا می توانند برای اولین بار در اثر کووید 19 ایجاد شود؟ همچنین تاثیرات این تشنج ها بر سلامت بیماران مشخص نیست. برای انجام تحقیقات این پروژه، او و همکارانش اطلاعات پزشکی 197 بیمار بستری مبتلا به کووید را که تحت نظارت الکتروانسفالوگرام بودند، تجزیه و تحلیل کردند.
این بیماران از نه موسسه در آمریکای شمالی و اروپا انتخاب شده بودند. الکتروانسفالوگرافی یا نوار مغزی آزمایش هایی هستند که فعالیت الکتریکی مغز را با استفاده از الکترود های کوچک متصل به پوست سر تشخیص می دهند. آزمایش های الکتروانسفالوگرافی، تشنج های بدون علامت را در 9.6 درصد از بیماران تشخیص دادند. برخی از این بیماران در گذشته به هیچ مشکل عصبی دچار نشده بودند. بیمارانی که دچار تشنج می شدند باید به مدت طولانی تری نسبت به بقیه بیماران در بیمارستان بستری می شدند. همچنین احتمال مرگ آن ها در بیمارستان چهار برابر بیشتر از بیماران بدون تشنج بود.این موارد نشان می دهد که مشکلات عصبی مانند تشنج ممکن است عامل مهمی در بروز عوارض و مرگ و میر مرتبط با کووید 19 باشد. در نهایت بررسی و تجزیه و تحلیل گزارشات نشان می دهد که تشنج با عوارض های بدتر و شدیدی همراه است: نرخ بالاتر مرگ و بستری طولانی تر در بیمارستان حتی در افرادی که دچار مشکل عصبی قبلی نبودند.
نتایج تحقیقات
نتایج تحقیقات این تیم تحقیقاتی بیمارستان ماساچوست نشان می دهد که بیماران مبتلا به کووید 19 باید از نظر تشنج های بدون علامت با دقت زیادی تحت نظر باشند. درمان در بیمارانی که ریسک تشنج های بدون علامت را دارند امکان پذیر می باشد. به هر حال ، تحقیقات بیشتری برای بررسی میزان تهاجمی بودن تشنج در بیماران مبتلا به کووید19 و همچنین درمان آن مورد نیاز است.” Westover یک دانشیار نورولوژی در دانشگاه پزشکی هاروارد (HMS) و Shafi استادیار نورولوژی در HMS است.
منابع
- Information provided by Massachusetts General Hospital
- Lu Lin , Abrar Al‐Faraj, Neishay Ayub , Pablo Bravo, Sudeshna Das, Lorenzo Ferlini, Ioannis Karakis, Jong Woo Lee, Shibani S. Mukerji, Christopher R. Newey, Jay Pathmanathan, Myriam Abdennadher, Charles Casassa, Nicolas Gaspard, Daniel M. Goldenholz, Emily J. Gilmore , Jin Jing, Jennifer A. Kim, Eyal Y. Kimchi, Harshad S. Ladha, Steven Tobochnik, Sahar Zafar, Lawrence J. Hirsch, M. Brandon Westover, Mouhsin M. Shafi. Electroencephalographic Abnormalities are Common in COVID‐19 and are Associated with Outcomes. Annals of Neurology, 2021; DOI: 10.1002/ana.26060
مترجم: مهسا صیدی | تولید محتوا و یراستاری: مطهره تقی پور