تاثیر مستقیم افزایش سن بر رنگ مو

 چرا با افزایش سن، موهای‌ مان تیره‌ تر می‌ شوند؟

 

باور عموم مردم بر تاثیر مستقیم افزایش سن بر رنگ مو است. بسیاری از مردم شاهد تغییر رنگ مو و پوستشان در نوجوانی نسبت به دوران کودکی هستند. به نظر شما آیا ژنتیک در تغییر رنگ پوست و مو موثر است؟
امروزه سفید شدن مو یکی از دغدغه های اکثر افراد است. به بیان IFLScience تغییر در تولید ملانین می تواند دلیل این تغییرات باشد؛ زیرا سطح تولید ملانین در طول زمان کاهش می یابد. ملانین رنگدانه اصلی پوست است که سبب ایجاد رنگ طبیعی پوست، چشم و مو می شود.

 

دو نوع اصلی ملانین در فولیکول های موی انسان

 

1ـ یوملانین: میزان تیرگی مو های شما را مشخص می‌ کند. هرچه این نوع ملانین بیشتر باشد، موهایتان تیره تر است. درواقع رنگ مشکی و قهوه‌ ای موهای تان ناشی از این ملانین است.

2ـ فنوملانین: گرم بودن رنگ موهایتان را کنترل می‌ کند. به عبارت دیگر در افراد دارای مو های قرمز و زرد فنوملانین بیشتری تولید می شود. ملانوسیت یا سلول های تولیدکننده ملانین در لایه فوقانی روپوست قرار دارند و هورمون های انسان می توانند ژن ها را فعال یا غیر فعال کنند. به همین علت مقدار تولید ملانین توسط ملانوسیت در کل زندگی شما یکسان نیست.

به عنوان مثال ممکن است وقتی شما به سن بلوغ می‌ رسید؛ ژن‌ های نهفته قبلی فعال شوند، یوملانین بیشتری نسبت به قبل تولید کنند و در نتیجه مو های شما تیره‌ تر شوند. ملانوسیت‌ ها نمی‌ توانند رنگ زیادی تولید کنند زیرا سرعت بازسازی این سلول ها با گذشت زمان کاهش می یابد و موهای جدید، خاکستری رنگ یا حتی به طور یکدست سفید می شوند. بنابراین ژنتیک یکی از عوامل مؤثر در تغییر رنگ مو است.

استرس چه تاثیری در روند تغییر رنگ مو های شما دارد؟

 

ممکن است استرس شدید بتواند روند خاکستری شدن موهای‌ تان را تسریع کند، اما لزوماً اینگونه نیست که استرس تولید ملانین توسط ملانوسیت‌ها را متوقف کند.
استرس ناشی از آسیب جسمی یا روانی، بیماری‌ های جدی، تغییرات شدید در رژیم غذایی یا وزن و نوسانات هورمونی باعث بیماری تلوژن افلوویوم می‌شود که در این بیماری مو های شما سه برابر حالت عادی ریزش دارد. در عقیده عموم جامعه استرس یکی از عوامل مهم تغییر رنگ مو در افراد میانسال است.

همچنین مطالعه ای در سال 2020 نشان داد که مو های تعدادی از موش‌ ها که به دلایل مختلف در معرض استرس قرار گرفتند، خاکستری شد. وقتی که موش‌ ها تحت استرس قرار می‌گیرند، با قرار گرفتن در معرض کپسایسین سلول‌ های عصبی سمپاتیک آن‌ها نورآدرنالین تولید می‌ کند. این فرایند به نوبه‌ خود، باعث فعال شدن ملانوسیت‌ ها می‌شود و همچنین ملانوسیت‌ ها را از فولیکول‌ های مو دور می‌ کند. در نبود ملانوسیت‌ ها، مو های جدید موش‌ ها خاکستری می‌ شود. اما برای اثبات این مکانیسم در انسان ها نیاز به مطالعات بیشتری است.

 

 

نتیجه گیری

 

رنگ موی انسان تحت تاثیر میزان ملانین تولید شده توسط سلول های ملانوسیت است. بنابراین عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی تاثیر بسزایی در روند تغییر رنگ مو با گذشت زمان دارند. اگر در بین بستگانتان فردی تا سن 60 سالگی میزان موی سفید کمی دارد، شما شانس خوبی دارید! همچنین پرهیز از استرس و اضطراب می تواند روند سفید شدن مو را کاهش دهد.

منابع

h/t IFLScience

 

مترجم: فائزه الیاسی | تولید محتوا و ویراستار: مطهره تقی پور

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اسکرول به بالا

از من بپرس...