هر چه طول تلومر کوتاه تر شدت بیماری کووید-19 بیشتر ؟!
برطبق یک مطالعه ی جدید، بیمارانی با بیماری کووید 19 شدید به طور قابل توجهی تلومرهای کوتاه تری داشتند. محققان فرض کردند که کوتاه شدن تلومرها به عنوان یکی از عواقب عفونت ویروسی از ترمیم بافتی ممانعت می کند و همین مسئله دلیل این است که چرا تعداد قابل توجهی از بیماران از عواقب طولانی مدت آن رنج می برند. در ادامه به این ارتباط عجیب بین کوتاهی تلومر و شدت بیماری ناشی از کووید 19 می پردازیم.
خب حالا داستان چیه؟
مطالعه ای توسط محققان در مرکز تحقیقات سرطان شناسی اسپانیا در همکاری با بیمارستان صحرایی در زمینه کووید انجام گردید و در روزنامه ی Aging چاپ شد. بر طبق این مطالعه بیمارانی که از کووید 19 شدیدتری رنج می بردند، به طور قابل توجهی تلومرهای کوتاه تری داشتند.
این مطالعه توسط ماریا آ. بلاسکو رهبری می شد و نویسنده های اول آن رائول سانچز و آنا گویو-کاریون بودند. آن ها فرض کردند که کوتاهی تلومرها به عنوان یکی از عواقب عفونت ویروسی از ترمیم بافتی ممانعت می کند و همین مسئله باعث می¬شود که تعداد قابل توجهی از بیماران از عواقب طولانی مدت آن رنج ببرند.
خانم بلاسکو (مدیر این گروه) همچنین یک درمان را برای احیای بافت ریه در بیماران مبتلا به فیبروز ریوی ایجاد کرد. او معتقد بود این درمان، می تواند به افرادی که پس از غلبه به کووید 19 دچار ضایعات ریوی شده اند کمک کند. ( حداقل یک سال و نیم طول می کشد تا دردسترس عموم قرار بگیرد).
تلومراز و بازسازی بافت ها
تلومرها و تلومرازها موضوع تحقیق به رهبری بلاسکو در مرکز CNIO بودند. آن ها چندین دهه در حال تحقیق در زمینه ی نقش تلومراز در بازسازی بافت ها بودند. تلومرها ساختارهایی هستند که از کروموزوم های درون سلول محافظت می کنند. می دانیم که طول تلومر یک شاخص پیری است، بدین معنی که هرگاه یک سلول تقسیم می شود، طول تلومرهای آن کوتاه می شوند تا زمانی که دیگر قادر به عملکرد حفاظتی خود نباشد، در نتیجه سلول که اکنون آسیب دیده است تقسیم خود را متوقف می کند.
در طول زندگی سلول ها دائما در حال تقسیم هستند تا بافت ها را بازسازی کنند. وقتی که به دلیل کوتاهی بیش از حد تلومرها تقسیم متوقف شود، بافت شروع به پیر شدن می کند. در سال های اخیر محققان نشان دادند در موش ها معکوس کردن این فرآیند به وسیله ی فعال کردن آنزیم تلومراز که وظیفه ی ساخت تلومرها را دارند، امکان پذیر است.
COVID-19 بیماری ترمیمی
در فیبروز ریوی، بافت ریه دچار زخم شده و سفت میگردد و باعث از دست دادن پیشروندهی ظرفیت تنفسی میشود. گروه CNIO در مطالعات قبلیشان دریافتند که دلیل بیماری آسیب تلومرها در سلولهایی که درگیر بازسازی بافت ریه هستند مثل پنوموسیتهای (Pneoumocytes) تیپ II آلوئولار ( سلولهای تشکیل دهنده دیواره آلوئولهای ریوی که وظیفهی تولید و ترشح سورفاکتانت را به عهده دارند) میباشد و اینها دقیقا سلولهایی هستند که کرونا ویروس نوع SARS- COV-II در ریه آنها را آلوده میکند.
خانم بلاسکو میگوید: ” وقتی فهمیدم که پنوموسیتهای تیپ II آلوئولار در کووید19 درگیر هستند؛ بلافاصله فکر کردم که تلومرها نیز ممکن است درگیر باشند. ”
در مجله ی Aging، محققان نوشتند ” نکته قابل توجه این است که بنظر میرسد نتیجهی مشترک عفونت SARS-COV-II القاء یک فنوتیپ شبه فیبروز در کلیه و ریه است. همچنین عفونت ویروسی ممکن است توانایی بازسازی بافتها را از بین ببرد.
محققان عنوان میکنند این تلومرهای کوتاه هستند که بازسازی بافت را پس از عفونت مختل میکنند. همانطوریکه بلاسکو توضیح میدهد: ما میدانیم که ویروس، پنوموسیتهای تیپ II آلوئولار را آلوده میکند و این سلولها در بازسازی ریه درگیر هستند. همچنین میدانیم که اگر آنها آسیب تلومری داشته باشند نمیتوانند احیا و بازسازی شوند که این سبب ایجاد فیبروز میشود. این چیزی است که در بیمارانی با ضایعات ریوی پس از کووید19 مشاهده میشود. ما فکر میکنیم آنها دچار فیبروز ریوی میشوند زیرا تلومرهای کوتاهتری دارند که ظرفیت بازسازی ریههای آنها را محدود میکند. به همین ترتیب، گزارشی که در مجله ی Aging منتشر شد، مدارکی را نشان می دهد که کوتاهی تلومرها می تواند شدت کووید19 را در بیماران افزایش دهد.
روش تحقیقاتی این تیم
بلاسکو میگوید با وجود مشکلات ناشی از تحقیقات در اوج همه گیری و کمبود امکانات بیمارستان برای بیمارانی که درگیر کووید19 بودند، آنالیز تلومرهای 89 بیمار بستری در بیمارستان صحرایی IFEMA در مادرید با چندین تکنیک امکانپذیر بود.
میانگین طول تلومرها در بیماران مورد مطالعه همانند جمعیت عمومی، با افزایش سن کاهش مییابد. علاوه بر این، مسن ترین بیماران، مبتلا به بیماری شدیدتری هستند و بین شدت بیشتر و طول کوتاه تر تلومرها ارتباط وجود دارد. در نتیجه آزمایشات طولانی مدت، محققین دریافتند که افرادی که مبتلا به بیماری های خطرناک هستند، صرف نظر از سن آن ها، به مراتب تلومرهای کوتاه تری دارند.
محققان در این باره بیان کردند که، در طی انجام بررسیها دریافتیم که آن دسته از بیمارانی که کووید 19 شدیدتری داشتند در مقایسه با بیمارانی که بیماری خفیفتری داشتند، تلومرهای کوتاهتری در سنین مختلف داشتند.
همچنین آنها اضافه کردند که: این یافتهها نشان میدهد که نشانههای مولکولی پیری، مانند وجود تلومرهای کوتاه، میتواند بر شدت آسیب کووید19 تاثیر بگذارد.
ژن درمانی برای بیمارانی با آسیب ریوی پس از کووید-19
در حال حاضر قصد محققان، اثبات رابطه ای بین طول کاهش یافته ی تلومر و عوارض ریوی کووید19 هستند. به همین دلیل، در آزمایشی، موشهایی را که تلومرهای کوتاهتری دارند و با وجود ابتلا به کووید-19 نمی توانند تلومراز تولید کنند را آلوده به ویروس میکنند. بدون آنزیم تلومراز، تلومرها نمیتوانند بازسازی شوند و به عنوان یک پیامد، بازسازی بافت ریه اتفاق نمیافتد. اگر فرضیهی گروه بلاسکو درست باشد، موشهایی با تلومرهای کوتاهتر و بدون تلومراز، ممکن است فیبروز ریوی شدیدتری نسبت به موشهای معمولی داشته باشند.
اثبات اینکه تلومرهای کوتاهتر مانع بهبود بیماران شدیدتر میشود راه را برای استراتژیهای درمانی جدید مانند درمانهایی مبنی برفعالکردن تلومراز، باز میکند.
نتیجه این تحقیقات
باتوجه به اینکه تلومرهای کوتاه را دوباره میتوان با تلومراز طولانی کرد و باتوجه به مطالعات قبلی، ما نشان دادیم که فعالسازی تلومراز دارای اثر درمانی برای بیماریهای مربوط به تلومرهای کوتاه مانند فیبروز ریوی است. این فرضیه بسیار جذاب است که این درمان میتواند برخی از آسیبهای باقیمانده در بیماران کووید 19 را پس از غلبه بر عفونت ویروسی، مانند فیبروز ریوی، بهبود ببخشد.
سال گذشته، CNIO و دانشگاه مستقل بارسلونا، UAB، یک شرکت اسپین آف، درمان تلومری، با هدف خاص توسعهی یک ژن درمانی مبتنی بر تلومراز برای درمان آسیبهای مختلف مرتبط با کوتاهی تلومر مانند فیبروز ریوی و فیبروز کلیه ارائه دادند. این درمان میتواند یک نوع درمان بالقوه مفید در بیماران دارای آسیب ریه پس از کووید19 باشد.
این مطالعه توسط وزارت علوم و نوآوری اسپانیا، موسسه ملی سلامت کارلوس III اسپانیا, جامعهی مادرید، موسسهی بوتین و بانکو استاندر، زیرنظر دانشگاه استاندر و تحقیقات سرطان جهان سرمایه گذاری و انجام شدهاست.
مرجع
- Materials provided by Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO). Note: Content may be edited for style and length.
- Raul Sanchez-Vazquez, Ana Guío-Carrión, Antonio Zapatero-Gaviria, Paula Martínez, Maria A. Blasco. Shorter telomere lengths in patients with severe COVID-19 disease. Aging, 2021; DOI: 10.18632/aging.202463
مترجم: مهسا صیدی | ویراستار: پرنیا فواکهی