از دست دادن بینایی می تواند یکی از عوارض سکته باشد. نورون ها بازسازی نمی شوند و درمان با سلول های بنیادی پرهزینه، دشوار و اتفاقی است. محققان با استفاده از ژن درمانی راهی برای بازیابی بینایی از دست رفته ناشی از سکته مغزی در موش ها کشف کردند. در مقاله بازیابی بینایی پس از سکته مغزی از طریق ژن درمانی به بررسی این راه های درمانی می پردازیم.
خب حالا داستان چیه ؟
بیشتر سکته های مغزی در زمان مسدودیت یک شریان در مغز اتفاق می افتند. این اتفاق، باعث توقف در مسیر جریان خون به بافت های عصبی و در نهایت مرگ بافت ها می شود. به دلیل موقعیت شریان های اصلی در مغز، بسیاری از سکته ها بر عملکرد حرکتی تأثیر می گذارند. برخی از آن ها بینایی را تحت تأثیر قرار می دهند و باعث تضعیف قدرت بینایی و بروز نابینایی در بیماران می شوند.
یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه پوردو به رهبری الکساندر چوبیکین ، دانشیار علوم زیستی در دانشکده علوم ، با همکاری تیمی به سرپرستی گونگ چن در دانشگاه جینان چین ، راهی برای تبدیل نوروگلیا ها به نورون ها برای بازیابی عملکرد بینایی با استفاده از ژن درمانی کشف کردند. این تحقیقات ، نوید بخش کشف راهی جدید برای بازیابی عملکرد های حرکتی نیز می باشد.
نورون های عصبی نمی توانند بازسازی یا احیا شوند. با این حال مغز گاهی اوقات می تواند مسیرهای عصبی خود را به اندازه کافی بازنگری کند تا برخی از عملکرد های بینایی پس از سکته مغزی را بازیابی کند. اما این روند کند و ناکارآمد است و برای برخی از بیماران هیچ گاه این پروسه اتفاق نمی افتد. درمان با سلول های بنیادی می تواند موثر باشد. اما این روش درمانی به علت بروز واکنش هایی از سمت سیستم ایمنی بدن ، بسیار دشوار و طاقت فرسا است. رویکرد جدید ما در این رابطه ژن درمانی است. این روش بر روی موش ها بررسی شد و بسیار کارآمد تر و امیدوارکننده تر است.
روش تحیقاتی این تیم
چوبیکین گفت: «ما در حال برنامه ریزی برای تبدیل سلول های گلیال (نوروگلیا ها) به نورون ها هستیم و از آن جایی که در این روش، هیچ اجباری برای پیوند سلول های جدید در مغز نیست، بنابراین سیستم ایمنی واکنش خاصی را نشان نمی دهد. انجام این روش نسبت به درمان با سلول های بنیادی آسان تر است و آسیب کمتری به مغز وارد می شود. ما به مغز کمک می کنیم تا خودش را درمان کند. ما شاهد ارتباط بین نورون های قدیمی و نورون های جدید فعال در موش هایی که دوباره بینایی خود را به دست آورند، بودیم.
نتیجه گیری
تحقیقات چوبیکین با عنوان بازیابی بینایی پس از سکته مغزی از طریق ژن درمانی، اهمیت زیادی دارد؛ زیرا اندازه گیری دقیق عملکرد بینایی نسبت به عملکرد حرکتی آسان تر است و با استفاده از روش هایی از جمله تصویربرداری نوری می توان روند بهبود بینایی و رشد و بلوغ نورون های تازه تبدیل شده را در موش های زنده درطول چندین هفته مورد بررسی قرار داد.
بهبود این روش و درک آن می تواند به یافتن راهی مشابه برای بازسازی عملکرد حرکتی کمک کند. این تحقیقات خلاء موجود در درک بین تفسیر بنیادی نورون ها و عملکرد اندام ها را از بین می برد.
منبع
- Materials provided by Purdue University. Original written by Brittany Steff. Note: Content may be edited for style and length.
- Yu Tang, Qiuyu Wu, Mang Gao, Esther Ryu, Zifei Pei, Samuel T. Kissinger, Yuchen Chen, Abhinav K. Rao, Zongqin Xiang, Tao Wang, Wen Li, Gong Chen, Alexander A. Chubykin. Restoration of Visual Function and Cortical Connectivity After Ischemic Injury Through NeuroD1-Mediated Gene Therapy. Frontiers in Cell and Developmental Biology, 2021; 9 DOI: 10.3389/fcell.2021.720078
مترجم: پرنیا محمدی | تولید محتوا و یراستار: نفیسه مظفری