ما معمولا پس از یک بار ابتلا به بیماری مالاریا، نسبت به این بیماری ایمن می شویم. شواهد نشان میدهد که ایمنی بعد از ابتلا به این بیماری کشنده، نسبت به ایمنی پس از واکسیناسیون علیه این بیماری، موثرتر میباشد. اما آیا میتوانیم عملکرد واکسن مالاریا را ارتقا دهیم؟ محققان بر این باورند که ممکن است بتوانیم از یافته های جدید برای بهبود واکسن های موجود مالاریا استفاده کنیم.
حالا داستان چیه؟
هر سال حدود نیم میلیون کودک در آفریقا بر اثر مالاریا جان خود را از دست می دهند. عفونت با انگل مالاریا یک بیماری گسترده و کشنده است که دانشمندان در تلاش برای درک بهتر و مبارزه با آن هستند.
محققان دانشگاه کپنهاگ، تفاوت مهمی بین ایمنی اکتسابی طبیعی و ایمنی بدن پس از واکسیناسیون یافتند. آنتیبادی هایی که بدن در هنگام ابتلا به مالاریا تولید میکند، با آنتیبادی هایی که بدن در هنگام واکسینه شدن تولید میکند متفاوت است. ارس هوید، پروفسور دپارتمان ایمونولوژی و میکروبیولوژی است. او میگوید: «سیستم ایمنی بدن ما زمانی که بهطور طبیعی آلوده می شویم، نسبت به زمانی که علیه مالاریا واکسینه میشویم، پاسخ کارآمدتری دارد.»
سلولهای کشنده طبیعی
سیستم ایمنی می تواند مکانیسم های مختلفی را برای دفاع از بدن به کار گیرد. معمولا در برابر عفونت های ناشی از انگل ها، ویروس ها و باکتری ها، ماکروفاژها دفاع می کنند. سیستم ایمنی می تواند آنتی بادی هایی تولید کند که به جسم خارجی مهاجم متصل می شوند. این ها سپس توسط ماکروفاژهایی که به سمت آنتی بادی جذب می شوند، شناسایی شده و باکتری یا ویروس را می خورند. لارس هوید توضیح می دهد که اساساً ایمنی در برابر بیشتر بیماری های عفونی اینگونه رفتار می کند.
اما اکنون، محققان کشف کردند که به نظر می رسد مصونیت در برابر مالاریا متفاوت عمل می کند. در اینجا، سیستم ایمنی بدن از انواع دیگر سلول ها برای مبارزه با عفونت انگل مالاریا استفاده می کند. ما متوجه شدیم که بسته به اینکه افراد واکسینه شده باشند و یا آلوده شده باشند، آنتی بادی های متفاوتی تولید می شود. این بدان معناست که بدن مکانیسم دفاعی دیگری را راهاندازی میکند و در عوض از آنچه ما سلولهای کشنده طبیعی مینامیم، استفاده میکند.
وجه مشترک سلول های کشنده ی طبیعی با سرطان
سلول های کشنده طبیعی معمولا برای محققان به عنوان یکی از بهترین سلاح های بدن برای مبارزه با سلول های سرطانی شناخته می شوند. اما به نظر می رسد که دفاع در برابر مالاریا ویژگی های مشترکی با واکنش سیستم ایمنی بدن در برابر سرطان دارد. به عبارت رایج، می توان گفت که سیستم ایمنی بدن در برابر مالاریا نسبت به سایر عفونت های معمولی دفاع بهتر و مناسب تری دارد.
نتایج این تحقیقات
محققان خون افرادی را که روزی به مالاریا مبتلا بودند، بررسی کردند. سپس نتایج خود را با نمونه خون افرادی که در فاز 1 کار آزمایی هایی بالینی واکسن تجربی مالاریا شرکت داشتند، مقایسه کردند.
دانش جدید ممکن است برای تولید واکسن های جدید و قوی تر مالاریا استفاده شود. این مطالعه به یک استراتژی جدید برای ارتقا واکسن های مالاریا در آینده اشاره می کند. زیرا اکنون محققان مکانیسم دفاع بدن با کمک سلول های کشنده طبیعی را می دانند و می توانند آن را در واکسن ها اجرا کنند.
محققان در آینده قصد دارند آزمایش کنند آیا می توان در واکسن مالاریا از سلول های کشنده طبیعی به جای ماکروفاژها استفاده کنند یا خیر.
نیم نگاهی به کتاب نکات اضافه شده ی رویت 2021 و ابوالعباس 2022
در دنیای امروز ایمنی و ایمنی شناسی یکی از مباحث پرطرفدار در میان دانشجویان و پژوهشگران شده ست. اگر شماهم جزء داوطلبان این گرایش کاربردی در کنکور ارشد و یا دکتری خود هستید به احتمال زیاد بابت ویرایش های تازه منتشر شده رویت و ابوالعباس نگران هستید. به همین سبب، دپارتمان ایمونولوژی و پاتولوژی باشگاه علمی آسو با مدیریت استاد صفدریان عزیز، متولی ترجمه، تالیف و جمع آوری کتاب “نکات اضافه شدهی رویت ۲۰۲۱ و ابوالعباس ۲۰۲۲” شد که در آن به بررسی نکات جدید این دو رفرنس بپردازد. با مطالعه این کتاب دیگر نگرانی ای بابت نکات جدید نخواهید داشت و به راحتی میتوانید برای تمامی مطالب ایمونولوژی زمان خود را مدیریت کنید. برای مشاهده این کتاب اینجا کلیک کنید.
منبع:
- Materials provided by University of Copenhagen – The Faculty of Health and Medical Sciences. Note: Content may be edited for style and length.Mads Delbo Larsen, Mary Lopez-Perez, Emmanuel Kakra Dickson, Paulina Ampomah, Nicaise Tuikue Ndam, Jan Nouta, Carolien A. M. Koeleman, Agnes L. Hipgrave Ederveen, Benjamin Mordmüller, Ali Salanti, Morten Agertoug Nielsen, Achille Massougbodji, C. Ellen van der Schoot, Michael F. Ofori, Manfred Wuhrer, Lars Hviid, Gestur Vidarsson. Afucosylated Plasmodium falciparum-specific IgG is induced by infection but not by subunit vaccination. Nature Communications, 2021; 12 (1) DOI: 10.1038/s41467-021-26118-w
مترجم: فائزه الیاسی | ویراستار: نفیسه مظفری